Startpagina Nieuws van maatschappijen

Toegenomen groei bij Claas in 2021

Claas verhoogde zijn omzet in het jaar 2021 met 19 % tot 4,798 miljard euro.

Leestijd : 2 min

Ondanks de knelpunten met betrekking tot de toelevering van onderdelen en de Covid-19 pandemie wist Claas groei te realiseren in 2021. “We registreerden zelfs een stijging met dubbele cijfers en een aanzienlijke verbetering van de winstgevendheid in alle wereldregio's”, aldus Thomas Böck, voorzitter van de Raad van Bestuur van de Claas Groep.

Noord-Amerika en Oost-Europa bleken heel belangrijk te zijn voor de groei van Claas naast de kernmarkten van West- en Centraal-Europa. Vooral Frankrijk en Duitsland moet hier vermeld worden, maar ook het Verenigd Koninkrijk. Ondanks de onzekerheid ron de Brexit werd hier een mooie groei genoteerd.

Claas vestigde nog een nieuw record, namelijk de uitgave die het deed voor onderzoek en ontwikkeling, namelijk 262 miljoen euro (ten opzichte van 237 miljoen euro in 2020).

Investeringen in fabrieken

Investeringen in de vaste activa van de groep bleven op een hoog niveau, namelijk 138 miljoen euro (131 miljoen euro in 2020). Denk in dit kader aan de opening in mei 2021 van de tractorfabriek van de toekomst in het Franse Le Mans. Ook een tweede stap in de modernisering van de maaidorserfabriek in het Duitse Harsewinkel werd ondertussen gerealiseerd. Hier werd meer dan 15.000 m2 productieoppervlakte gerenoveerd in minder dan 5 maanden tijd. Zowel in Le Mans als in Harsewinkel werden automatisch geleide transportsytemen in gebruik genomen om de productie in de fabriek efficiënt en flexibel te laten verlopen.

Ook in het Russische Krasnodar breidde Claas zijn productiecapaciteit uit. Ten opzichte van 5 jaar terug kunnen er daar nu 4 keer zo veel maaidorsers gemaakt worden.

Als stimulansen voor het goede bedrijfsresultaat worden genoemd de nieuwe Trion maaidorserreeks, de vernieuwde Quadrant grootpakpersen, de nieuwe Arion 400 tractorenreeks en de Axion 960 Cemos tractor.

11.395 personeelsleden

Waar Claas in 2020 wereldwijd nog 11.395 medewerkers had, groeide dit in 2021 tot 11.957. Vooral Duitsland en Frankrijk zijn verantwoordelijk voor het aangroeiende personeelsbestand met respectievelijk 3,5 % en 4,3 % toename.

Als Claas vooruit kijkt, verwachten zij dit jaar minder hard te groeien dan in 2021. Moeilijkheden in de levering van componenten en de prijsontwikkeling aan inkoperskant van materiaal vormen een groter risico dan het gedurende het afgelopen jaar was. Niettegenstaande Claas een hoge, stabiele vraag naar landbouwmachines verwacht dit jaar in de belangrijkse verkoopsmarkten.

Tim Decoster

Lees ook in Nieuws van maatschappijen

Meer artikelen bekijken