Frankrijk zal miljoen stuks pluimvee ruimen om vogelgriep in te dammen

Kwekers zijn geschokt bij de plannen die het land heeft om preventief pluimvee te ruimen. Want ze hadden gehoopt een herhaling van de crisis van vorige winter te voorkomen.
Kwekers zijn geschokt bij de plannen die het land heeft om preventief pluimvee te ruimen. Want ze hadden gehoopt een herhaling van de crisis van vorige winter te voorkomen. - Foto: LBL

Dat heeft het ministerie van Landbouw donderdag 20 januari aangekondigd. Kwekers zijn geschokt, want ze hadden gehoopt een herhaling van de crisis van vorige winter te voorkomen.

Om de verspreiding van het virus tegen te gaan, moeten alle eenden, kippen en kalkoenen geruimd worden op kwekerijen in 226 gemeenten, vooral ten zuiden van het departement Landes, maar ook ten westen van Gers en ten noorden van Pyrenées-Atlantique.

3 weken

“Het zal ongeveer 3 weken duren om het gebied te saneren”, aldus het ministerie van Landbouw. Tot 1,3 miljoen dieren, vooral eenden, moeten mogelijk worden geslacht. Dat zou het totaal aantal geruimde dieren sinds het begin van de uitbraak in Frankrijk eind november op 2,5 miljoen brengen.

Volgens cijfers van het ministerie, die elk uur veranderen, zijn er 231 uitbraken van vogelgriep in kwekerijen. De verspreiding van het virus is sinds begin januari sterk versneld in het zuidwesten, in het hart van de streek van de foie gras. Het is de vierde episode van vogelgriep die Frankrijk, en met name het zuidwesten, treft sinds 2015. De laatste, die van afgelopen winter, leidde tot de slachting van ruim 3,5 miljoen stuks pluimvee, voornamelijk eenden.

Belga

Meest recent

Meest recent