Startpagina Agridagen

Vierde editie van de Agridagen verschuift naar eind mei

De kogel is door de kerk: de vierde editie van de Agridagen wordt niet geannuleerd, maar verschuift naar 20 tot en met 22 mei. De organisatoren beslisten dit met instemming van het merendeel van de standhouders. Het aftellen naar een blij weerzien kan beginnen!

Leestijd : 3 min

Midden januari kondigde AgriBevents, de beursorganisatie achter de Agridagen, aan dat de driedaagse beurs in Ravels niet zou plaatsvinden op de vooropgestelde data begin maart. Met de beslissing om de beurs uit te stellen wilde de organisatie alle betrokken partijen behoeden voor de mogelijke financiële gevolgen van een last minute afgelasting en ook het welzijn van de bezoekers, exposanten en medewerkers niet op het spel zetten.

“De huidige coronasituatie is te onzeker om begin maart een normale beurs te garanderen”, stelt voorzitter Georges Van Keerberghen in een persbericht. “Nochtans was de beursvloer al voor meer dan 95% ingevuld. Het feit dat wij in een uiterst onzekere periode kunnen rekenen op het engagement van zoveel bedrijven, steekt ons als organisatie wel een hart onder de riem.”

Bevraging bij standhouders

De annulatie in maart was dan wel definitief, maar AgriBevents opperde een verschuiving naar eind mei in plaats van uitstel naar 2024. Er kwamen immers veel signalen vanuit de sector waaruit de nood aan sociale en commerciële contacten bleek. “De coronacrisis begint duidelijk op iedereen te wegen. De mensen willen terug buitenkomen, elkaar ontmoeten en naar iets uitkijken”, aldus Van Keerberghen. “Daarnaast gaven de afgelopen weken ook verschillende firma’s spontaan aan dat er – na het wegvallen van bijna alle andere landbouwbeurzen – nood is aan een contactmoment voor onze sector.

Eventmanager Gunther De Mey: “Omdat er – naast de coronasituatie – toch met heel wat randomstandigheden moest rekening gehouden worden, zowel voor ons als voor onze standhouders, deden we een rondvraag bij onze exposanten.” De organisatie wilde immers een beslissing nemen die werd gedragen door de standhouders. “Eind mei is een wat ongebruikelijke beursperiode voor de landbouwsector. Afhankelijk van de weersomstandigheden kan het dan immers behoorlijk druk zijn op het veld. Daarnaast is het ook een periode van bijvoorbeeld communiefeesten.”

Verschuiving naar mei

“Maar na grondige afweging van alle pro’s en contra’s hebben we beslist om de vierde editie van de Agridagen te laten doorgaan van vrijdag 20 tot en met zondag 22 mei in Weelde Depot. Dat was ook de keuze van 85% van de ruim 160 firma’s die op onze enquête hebben gereageerd”, aldus Georges Van Keerberghen.

Het organisatieteam is enthousiast, maar blijft ook nu nog op zijn hoede. Corona heeft immers al menigeen herhaaldelijk verrast. Van Keerberghen: “We willen ook nu nog de beurs enkel effectief organiseren als deze op een quasi normale manier kan plaatsvinden. Op basis van de huidige evolutie van de pandemie hopen wij dat de landbouwsector in mei in een ongedwongen sfeer zal kunnen bijeenkomen. Een losse babbel zonder horecaprotocol, dat is waar wij naar streven. Wij zijn ervan overtuigd dat het – na een lange periode van beperkt sociaal contact – een hartelijk weerzien zal worden.”

Engagement naar de standhouders

AgriBevents probeert maximaal het financiële risico voor de exposanten te beperken. “Iedere firma kan vrij kiezen om al dan niet deel te nemen aan deze uitgestelde editie, zonder financiële consequenties. Maar ook in het geval de beurs alsnog omwille van corona zou moeten worden geannuleerd, rekent de organisatie geen inschrijvings- of administratiekosten aan.” Mocht het virus alsnog opduiken, dan beslist de organisatie ten laatste 8 april of de beurs zal doorgaan. “Wij beschouwen onze exposanten als échte partners en willen met deze regeling bewijzen dat dit geen holle woorden zijn”, besluit Georges Van Keerberghen.

Iedereen mag dus alvast beginnen aftellen naar eind mei...

Anne Vandenbosch

Lees ook in Agridagen

‘Land- en tuinbouw reageren heel veerkrachtig op crisissen’

Actueel Over het algemeen is de huidige financiële toestand van de Belgische landbouwbedrijven (ondanks de aanhoudende mediaberichten over het stikstofakkoord, gestegen kostenstructuur…) redelijk goed te noemen. Dat zeggen Wim Vranken en Vincent Van Zande van bank Crelan aan de vooravond van de Agridagen, de vakbeurs voor intensieve veeteelt en mechanisatie op erfniveau die dit jaar in Ravels wordt georganiseerd.
Meer artikelen bekijken