Startpagina Edito

Edito: Wordt het zevende keer goede keer...?

Het bemestingsseizoen is gestart, maar de meeste akkers liggen er nat – veel te nat – bij. Tegelijkertijd staan heel wat landbouwers te popelen om hun volle mestkelders te ledigen. De najaarsbemesting liep immers ook niet zoals gewenst. Ondertussen blijven we de mestactieplannen verder tellen... ben jij nog mee?

Leestijd : 2 min

Naarmate de laatste dagen van het vorige bemestingsseizoen naderden, bleef het nat. Heel wat akkers werden nog kapot gereden om in allerijl de laatste oogst binnen te halen, om nog tijdig een vanggewas te kunnen zaaien en/of te bemesten. Bij heel wat landbouwers is dat laatste niet eens gelukt. Herinner je: minister Demir verleende geen uitstel op de officiële uitrijdata. Januari was veelbelovend om het nieuwe bemestingsseizoen tijdig te kunnen starten, maar de voorbije weken gingen de hemelsluizen weer flink open. Een ritje langs Vlaamse wegen zegt genoeg: heel wat velden met maïsstoppels tonen diepe sporen met daarin glinsterende waterstroken. Hier is bemesten nog even niet aan de orde. Dat hoeft geen drama te zijn, behalve wanneer je mestopslag vol is. Het weer en de wetgeving zijn wel meer dan eens geen goede match.

Een jaar geleden hadden we het hier nog over de ingewikkelde bemestingsplannen van MAP6 en de moeilijke toepasbaarheid ervan op het terrein. Er werd in de daaropvolgende maanden volop gewerkt aan een betere effectiviteit, uitvoerbaarheid en handhaafbaarheid ervan. In juni werd in de commissie Leefmilieu de nakende komst van het MAP6+ aangekondigd. Vlaanderen was immers zo goed als klaar met een nieuw pakket maatregelen voor de bijsturing van MAP6. Intussen zijn we halverwege februari. Het nieuwe bemestingsseizoen is gestart, zonder MAP6+... En in 2023 zou ook al MAP7 van start moeten gaan.

Minister Demir wil in dat zevende MAP een ommekeer, met als doel de waterkwaliteit eindelijk in balans te krijgen. Het doel dat sowieso al van bij het eerste MAP door Europa werd opgelegd. In de commissie Leefmilieu gaf de minister duidelijk aan deze keer te willen starten vanaf een wit blad, maar lukt dit wel? De minister wil in dialoog gaan met álle actoren. Was dat bij de vorige besprekingen ook al niet het geval? En hoorden we toen niet heel wat wrevel bij de landbouworganisaties omdat ze niet werden gehoord of uitgenodigd? Ook de industrie en de huishoudens moeten hun duit in het zakje doen. Woonzones zonder riolering lijken ons bijvoorbeeld een onaanvaardbare situatie en dus een belangrijk werkpunt.

We geven dat vernieuwde overleg alvast het voordeel van de twijfel, want 7... is dat geen geluksgetal?

Anne Vandenbosch

Lees ook in Edito

Meer artikelen bekijken