Startpagina Akkerbouw

Europese olijven- en wijnproductie in gevaar door uitdrogende bodem

De productie in Europa van druiven, olijven en noten wordt bedreigd door erosie van de bodem, als gevolg van stijgende temperaturen. Daar waarschuwen Griekse en Zweedse wetenschappers voor.

Leestijd : 1 min

Velden en boomgaarden in mediterrane landen riskeren in woestijnen te veranderen, klinkt het in de studie. Het organisch materiaal in de bodem daalt, terwijl het zoutgehalte stijgt, aldus de bevindingen van het Navarino Environmental Observatory in Griekenland en het KTH Royal Institute of Technology in Zweden.

Sommige bodems naderen het punt waarop ze niet meer kunnen worden bewerkt. Een dalend niveau van organisch materiaal in combinatie met vervuiling, verharding en erosie hebben tot gevolg dat wormen, mieren en andere organismen die voor biodiversiteit zorgen en de bodem verrijken, in gevaar komen.

Belga

Lees ook in Akkerbouw

Innoverend onderzoek in monitoringstechnologieën bij Inagro

Groenten Al meer dan 20 jaar stuurt Inagro waarnemings- en waarschuwingsberichten voor verschilende openluchtteelten zoals (biologische) prei, kolen en witloof. Dankzij onderzoek naar nieuwe monitoringstechnologieën kan Inagro voortaan nog nauwkeuriger insecten tellen en de verkregen data sneller verwerken.
Meer artikelen bekijken