Startpagina Akkerbouw

Europese olijven- en wijnproductie in gevaar door uitdrogende bodem

De productie in Europa van druiven, olijven en noten wordt bedreigd door erosie van de bodem, als gevolg van stijgende temperaturen. Daar waarschuwen Griekse en Zweedse wetenschappers voor.

Velden en boomgaarden in mediterrane landen riskeren in woestijnen te veranderen, klinkt het in de studie. Het organisch materiaal in de bodem daalt, terwijl het zoutgehalte stijgt, aldus de bevindingen van het Navarino Environmental Observatory in Griekenland en het KTH Royal Institute of Technology in Zweden.

Sommige bodems naderen het punt waarop ze niet meer kunnen worden bewerkt. Een dalend niveau van organisch materiaal in combinatie met vervuiling, verharding en erosie hebben tot gevolg dat...

Dit artikel is alleen voor abonnees

U heeft uw maandelijkse limiet van gratis beschikbare artikels bereikt

Abonneer nu

Al abonnee of geregistreerd?

Log in of Activeer uw abonnement
Meest recent Bekijk al het nieuws >

Lees ook in Akkerbouw

Aardappel blijft stevig verankerd in Vlaamse eetcultuur

Aardappelen De aardappel bleef de populairste maaltijdbegeleider in 2024. Op een gemiddelde dag at 51% van de Belgen aardappelen, met gekookte aardappelen als populairste bereidingswijze. Het thuisverbruik van verse aardappelen daalde wel verder. Met een gemiddelde consumptie van 3 à 4 keer per week blijft de aardappel stevig verankerd in de Vlaamse eetcultuur. Dat blijkt uit een uitgebreid rapport over het aardappelverbruik in 2024 van VLAM.
Meer artikelen bekijken