Startpagina Actueel

Omschakelingskost van gangbaar naar biomelkveebedrijf: 60.000 à 80.000 euro

Zonder rekening te houden met overheidssubsidies zou de omschakelingskost voor een melkveebedrijf met 100 dieren van gangbaar naar biologisch tussen de 60.000 à 80.000 euro bedragen. Dat becijferde Vlaams minister Hilde Crevits (CD&V). Vandaag bedraagt het aandeel biologische rauwe melk slechts 1,5 % van de totale Vlaamse hoeveelheid rauwe melk.

Leestijd : 3 min

De lidstaten van de Europese Unie zijn sinds januari 2021 verplicht om naast de totale hoeveelheden opgehaalde rauwe melk, ook de opgehaalde hoeveelheden rauwe biomelk te verzamelen en aan de Europese Commissie te communiceren.

Meer in het zuiden

Het Vlaamse aandeel biomelk in de totale Vlaamse hoeveelheid opgehaalde rauwe melk schommelde de voorbije maanden tussen 1 en 1,5 %. In Wallonië bedraagt dat tussen de 3,7 en 4,5 %. In september 2021 bedroeg het Vlaamse aandeel biologische rauwe melk ten opzichte van de totale Vlaamse hoeveelheid rauwe melk 1,5 %, in Wallonië 3;77 %.

Eind september 2021 was de gemiddelde biologische melkprijs van de laatste 36 maanden 48,5 euro per 100 liter. Die prijs is al zo’n 8-tal jaren vrij stabiel, op een uitzondering van enkele maanden na bij 1 van de afnemers.

Bij de meeste afnemers van biomelk wordt er op het einde van het jaar een minimumprijs vastgelegd voor het daaropvolgende jaar. “Dit is een interessante uitgangspositie in vergelijking met de volatiele melkprijzen in Europa”, reageert Vlaams landbouwminister Hilde Crevits (CD&V) op een vraag van Vlaams parlementslid Emmily Talpe (Open VLD).

Meerprijs kostendekkend?

Over de voorbije 3 jaren bekeken, zit de toegevoegde waarde enerzijds in een meerprijs van de melk van gemiddeld 14 à 15 cent. Het is uiteraard ook belangrijk om te bekijken of die melkprijs ook kostendekkend is.

“De kostprijs is op elk bedrijf wel verschillend en kan soms ver uit elkaar liggen. Op basis van enkele studies en boekhoudingen blijkt de kostprijs voor biologische melk op zo’n 0,45 à 0,50 euro per l te liggen (inclusief arbeid). De kostprijs voor gangbare melk situeert zich rond 0,34 à 0,38 cent per l”, becijferde Vlaams minister Hilde Crevits.

Uiteraard zijn grote kosten verbonden aan de omschakeling van gangbare naar biologische melkveehouderij. “Die investeringskost is sterk afhankelijk van de omvang van het bedrijf en dus het aantal melkkoeien. De grootste kosten voor melkboeren in de omschakelijk naar bio zijn enerzijds de meerkost van het biovoeder tijdens de 6 maanden van omschakeling, waarbij er géén meeprijs is voor de melk.”

Grote investeringskost

Deze kost maakt al snel de helft uit van de totale ‘investeringskost’. Anderzijds is er bijvoorbeeld ook de noodzaak voor onder meer de aankoop voor mechanische onkruidbestrijding.

“Een bedrijf met een 100-tal koeien zal toch snel aan 60.000 à 80.000 euro komen voor bovenstaande investeringen. Daar is eventuele overheidssteun niet meegerekend”, aldus Vlaams minister Hilde Crevits.

In de totale thuisconsumptie heeft de biologische witte consumptiemelk een aandeel van 2,5 % en dit aandeel is de voorbije jaren sterk gestegen (+76 % sinds 2014). Binnen de zuivelcategorie heeft yoghurt het hoogste bio-aandeel (7/), gevolgd door kaas (0,8 %) en room (0,7   %). Verwacht kan worden dat deze aandelen verder gaan groeien en dat er een duidelijk potentieel is voor biomelk.

Wie koopt biologisch?

Voor de verdere ontwikkeling en groei van de biologische melkveehouderij in Vlaanderen hangt veel, zo niet alles, af van het gebruik ervan door de consument. Zoals bekend volgt VLAM het thuisverbruik van de Belgische consument in detail op via het consumentenpanel van GfK.

Biologische zuivel is duurder, zodat het vooral welgestelde gezinnen met kinderen zijn die de voornaamste afnemers zijn. Zij nemen 38 % van het biomelkverbruik voor hun rekening. Samen met de welgestelde gepensioneerden zijn ze zelfs goed voor 60 %.

Lieven Vancoillie

Lees ook in Actueel

Meer artikelen bekijken