Startpagina Paarden

Stal van de Lindenhoeve verwacht 12 veulens

Stal De Boe met de gebroeders André en Jan De Boe uit Ophasselt, bekend als ‘Stal van de Lindenhoeve’ is een fokkerij die haar oorsprong vindt in 1896, toen grootvader De Boe zijn eerste veulen liet inschrijven in het Studbook. De naam ‘de Lindenhoeve’ verwijst naar het ouderlijk huis waar Jan woont en naar de Lindehoef, waar André woonachtig is. Toen André huwde en later verhuisde naar zijn woning naast de ouderlijke hoeve, gaf hij de fokkerij de naam ‘van de Lindenhoeve’.

Leestijd : 3 min

De fokkerij van de Lindenhoeve verwijst naar de 2 lindebomen die aan de ingangspoort van de boerderij staan.

Er is ook hun overleden broer Emile, Salesiaan van Don Bosco. Hij was godsdienstleraar in Kortrijk, later parochiepriester in de buurt van Halle. Ook hij was een fervent liefhebber die op alle grote prijskampen de gebroeders bijstond en die in de piste te vinden was.

Ophasselt

Jan en André De Boe wonen in Ophasselt in de regio waar de eerste Belgische trekpaarden zijn ontstaan. Ophasselt ligt vlak bij Grimminge, de geboorteplaats van Orange I, dé stamvader van alle Belgische trekpaarden en vlakbij enkele andere belangrijke gemeenten zoals Vollezele en Wijnhuize (geboorteplaats van de oude dikke van Wijnhuize).

Vader De Boe

Vader Theudul De Boe en moeder Johanna Verheyden, verwant aan de familie Verheyden van ’t Hooghof, hebben hun hele leven de beste fokmerries op stal gehad. In die tijd werden de merries gedekt door hengsten van Jozef De Brauwer uit Hemelveerdegem. Die had namelijk Herseur de Salmonsart op stal staan. Jozef De Brauwer is de vader van Paul De Brauwer, auteur van een merkwaardig boek over het Belgisch Trekpaard.

In de jaren 70 waren, zoals op zoveel boerderijen, ook bij familie De Boe de paarden verdwenen. Het bloed kroop echter waar het niet gaan kon en de zonen Jan en André kochten de jonge merrie Carmen van Buggenhout, een dochter van Codex van Wolvertem. Dat was meteen een schot in de roos. Ze was een bijzondere fokmerrie die onder meer moeder werd van de goedgekeurde hengst Grim van de Lindenhoeve, die geëxporteerd werd naar Frankrijk. Dat bewijst dat men sterke merrie-stammen heeft.

Bloedlijnen

Ondertussen is de stal uitgegroeid tot een van de belangrijkste fokstallen in ons land. Stal van de Lindenhoeve bevat kruisingen uit de meest gerenommeerde stallen van het Belgisch Trekpaard, zoals 't Hof de Wassenhove, 't Hooghof, Stal d'Opbrakel, Stal Van Doorselaer, met klinkende namen als Souvenir van Boekel, Dorus d'Opbrakel, Bloc van Oombergen, Junior van 't Hooghof, Ensor d'Elewijt en Costaud van Wolvertem.

Topmerries

De merries die aan de basis liggen van Stal van de Lindenhoeve zijn de reeds vermelde Carmen van Buggenhout, Dora van Merchtem, Gloria van 't Langhof en Marie van de Gerritzhoeve, een dochter van de Hollandse tophengst Gamin van Schoonebeek. Van deze merries stammen alle huidige fokmerries af. Spijtig genoeg zijn de topmerries Monica, Isaura en Dorine er niet meer. Isaura is op zevenjarige leeftijd veel te vroeg gestorven.

Tophengsten

Naast topmerries zijn er meerdere hengstveulens geboren, die later goedgekeurd werden voor de dekdienst. We vermelden Ísaar, Orban, Marquis, Edward, Souvenir, Gaico, Jim en Grim van de Lindenhoeve. Marquis en Orban van de Lindenhoeve dekten in Nederland, evenals Isaar. De aangekochte Wisky van de Sloes, een zoon van Jim van Niesenhof uit Dina van ‘t Hof te Wassenhove en Elna van ‘t Hof te Wassenhove deed het bijzonder goed op de nationale prijskamp en werd reserve kampioen. Wisky is ook de vader van Souvenir van de Lindenhoeve.

Naast de provinciale prijskamp van Oudenaarde wordt ook de nationale prijskamp bezocht en de hengstenkeuring. Naar jaarmarkten gaan zij slechts sporadisch. Jan keurde enkele keren op lokale prijskampen in Wallonië en André op de nationale prijskamp. Naast de paarden lopen ook nog vleeskoeien rond op het 35 ha grote bedrijf. Nu is het vooral uitkijken naar de 12 veulens die in dit voorjaar verwacht worden.

Pas vanaf 1987 werd aan nationale prijskampen deelgenomen en met goede resultaten. Zo herinneren wij ons de topmerries Monica, Isaura en Frederica van de Lindenhoeve, die op de nationale prijskamp een lot vormden en die belangrijke kandidaten waren voor het kampioenschap.

Bernard Lenaerts

Lees ook in Paarden

Meer artikelen bekijken