Startpagina Akkerbouw

Impactmeter toont invloed van bespuiting op biodiversiteit

Deze week (21-25 februari 2022) organiseert pcfruit vzw de EVA-week. Tijdens deze week vinden er verschillende opleidingen plaats waar alle tools binnen de vernieuwde EVA-app uitgebreid aan bod komen. Eén van de nieuwe tools is de impactmeter.

Leestijd : 2 min

Die biedt een concrete leidraad aan hardfruittelers voor een optimaal geïntegreerd beheer, waarbij een minimale inzet van gewasbeschermingsmiddelen en een maximaal behoud van nuttigen centraal staat (IPM). De bedoeling van de impactmeter is om IPM te versterken door de wetenschappelijke gegevens op een zo eenvoudig mogelijke manier bij de teler te krijgen.

Oorwormen en lieveheersbeestjes helpen de bladluizendruk in de boomgaard te controleren, roofwantsen verorberen schadelijke bladvlooien, larven van gaasvliegen zijn vijand van diverse plagen in de fruitteelt… Er zijn zoveel nuttigen in de natuur die meehelpen om de plaagdruk in boomgaarden onder controle te houden. Door aanhoudend onderzoek zijn er steeds meer gegevens beschikbaar over de rol van die nuttige insecten, hun biologische cyclus en hun verschijnen. Daarnaast zijn er veel data over de nevenwerking van gewasbeschermingsmiddelen op die nuttigen, wat afhankelijk is van het ontwikkelingsstadium van het nuttig insect, het tijdstip van het seizoen... Dat levert zoveel informatie op, waardoor fruittelers en voorlichters door de bomen het bos niet meer zien.

Nuttigen behouden

“Fruittelers hebben er alle baat bij om de nuttigen in hun boomgaard te houden”, stelt Inge Moors, Limburgs gedeputeerde voor Landbouw en Platteland en voorzitter van pcfruit. “Ze hebben nood aan een tool die alle betrouwbare gegevens over nuttige organismen en de neveneffecten van gewasbeschermingsmiddelen op een eenvoudige manier weergeeft.” Daarom ontwikkelde pcfruit de impactmeter, een duidelijke en gemakkelijk toegankelijke tool, die de totale impact weergeeft van de toediening van één of meerdere gewasbeschermingsmiddelen op alle relevante nuttigen in de boomgaard. Dat steeds rekening houdend met het tijdstip van de toepassing en de nawerking van de middelen.

Impactmeter

De impactmeter geeft de teler een eenvoudig signaal (groen, geel, oranje, rood) dat de totale verwachte impact weergeeft van een bepaald gewasbeschermingsmiddel op de nuttigen, die op dat moment van het seizoen in hun boomgaard aanwezig zijn. Zo wordt de teler gewezen op de neveneffecten en de gevolgen voor die natuurlijke populatie nuttigen tijdens de keuze van een bepaalde behandeling met gewasbeschermingsmiddelen.

Dany Bylemans, algemeen directeur pcfruit: “De impactmeter is een digitale tool die werd geïntegreerd in de bestaande software van EVA. Een gekleurd lieveheersbeestje verschijnt naast elk product en verduidelijkt de impact van gewasbescherming op nuttige organismen tijdens het plannen van de inhoud van de spuittank. De impact van de tankmix wordt weergegeven voor zowel de dag van de bespuiting als tot 2 weken na de toepassing. Op die manier houdt de teler de natuur en de landbouw in evenwicht en heeft hij een positieve impact op de biodiversiteit in zijn boomgaarden.”

Provincie Limburg

Lees ook in Akkerbouw

Meer artikelen bekijken