Startpagina Aardappelen

Tragere aardappelafzet momenteel

Tussen oogst en 1 februari werden 1,72 miljoen ton aardappelen afgeleverd (inclusief 0,27 miljoen ton vroege aardappelen), dat berekende het Proefcentrum voor de Aardappelteelt (PCA). Dit is lager in vergelijking met het vijfjarig gemiddelde (1,92 miljoen ton) en komt uitsluitend door een forse daling in de afzet van contracten.

Leestijd : 2 min

Voor 15 november werd al 0,7 miljoen ton bewaaraardappelen afgeleverd. Samen met de vroege aardappelen is dit goed voor bijna 1 miljoen ton. Dit betekent af land toch een daling van 12% ten opzichte van het meerjarig gemiddelde. Deze daling is volledig toe te schrijven aan de lagere afzet van contracten.

Korte bewaring

Als we specifiek naar Fontane kijken, dan zagen we vóór half november een afzet die vergelijking was met vorig jaar, maar wel 13% lager lag dan in 2019. Door de steeds kleinere productie van Bintje daalt ook hiervan de afzet kort na oogst. Bij Challenger werden er in deze periode beduidend minder aardappelen afgeleverd in vergelijking met vorig jaar (vooral minder contracten).

Voor de overige bewaarrassen was de afzet van contracten vóór 15 november duidelijk lager dan vorig jaar, maar er werden wel meer vrije aardappelen afgeleverd.

Uit de bewaring

Tussen 15 november en 1 februari werd 740.000 ton afgeleverd, waarvan 1/3de vrije aardappelen. Hiermee verloopt de afzet de voorbije maanden toch wat trager in vergelijking met het vijfjarig gemiddelde, zowel voor wat betreft de contracten als de vrije aardappelen. Vorig jaar kenden we tijdens dezelfde periode nog een uitzonderlijk lage afzet.

Er werd meer Fontane (+17%) afgeleverd als het vijfjarig gemiddelde, maar beduidend minder Bintje. De afzet van Challenger verliep de voorbije weken dan weer zeer vlot vooral bij de contracten. Bij Innovator en de groep andere bewaarrassen zagen we een afgeleverde hoeveelheid die maar weinig lager lag dan het meerjarig gemiddelde (-5%).

Let wel dat de enquête plaats vond op 1 februari en dat de talrijke transacties van vrije aardappelen als gevolg van de prijsstijging begin februari hier (vrijwel) nog niet in opgenomen zijn.

PCA

Lees ook in Aardappelen

Meer artikelen bekijken