Startpagina Wetgeving

Verzamelaanvraag 2022 staat klaar op het e-loket

Het e-loket Landbouw en Visserij is klaar voor de indiening van de verzamelaanvraag 2022. Land- en tuinbouwers hebben hiervoor de tijd tot en met zaterdag 30 april.

Leestijd : 3 min

De belangrijkste wijzigingen zijn dit jaar de invoering van pre-ecoregelingen als overgang naar het nieuwe Gemeenschappelijk Landbouwbeleid in 2023 en de gewijzigde perceelsregistratie.

Alle nieuwigheden zijn naar goede gewoonte ook te vinden in de toelichting bij de verzamelaanvraag op de website (www.vlaanderen.be/landbouw/verzamelaanvraag) .

Het voorbereidingsformulier voor de verzamelaanvraag 2022 werd op maandag 21 februari verstuurd. De verzamelaanvraag 2022 staat al klaar op het e-loket (www.landbouwvlaanderen.be) voor land- of tuinbouwers met percelen of bedrijfsexploitaties in het Vlaamse Gewest of in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest.

Begeleiding

Nuttige informatie voor het invullen van de verzamelaanvraag staat onder de ‘hulp nodig’-knop van het e-loket. Er is ook een link naar een aantal zogenaamde ‘tutorialfilmpjes’, te vinden op het YouTube-kanaal van het Departement Landbouw en Visserij. Daarin wordt bijvoorbeeld getoond hoe u percelen kan intekenen of perceelsgegevens kan aanvullen.

Voor bijkomende vragen of eventuele problemen kunnen landbouwers ook nog altijd bellen naar de infolijn van het e-loket. Op de contactpagina van het e-loket staan per provincie het telefoonnummer en de openingsuren.

Heeft u als landbouwer zelf geen computer of internet? Dan neemt u best contact op met de buitendienst om te horen wat de mogelijkheden zijn voor het indienen van de verzamelaanvraag.

De uiterste datum voor het indienen van de verzamelaanvraag is opnieuw 30 april. Deze dag valt in 2022 op een zaterdag. Hou er rekening mee dat de infolijn op de buitendienst in het weekend niet bereikbaar is.

Nieuw in 2022

Vanaf 2022 zullen landbouwers enkel voor percelen die in gebruik zijn voor de hoofdteelt, premies kunnen aanvragen. Hierover werd al eerder gecommuniceerd en een duidelijk filmpje met uitleg staat op het YouTube-kanaal van het Departement Landbouw en Visserij.

Verder kunnen landbouwers in 2022 steun aanvragen voor 6 pre-ecoregelingen die ten goede komen aan milieu, klimaat en biodiversiteit. De subsidie voor deze eenjarige maatregelen kan via de verzamelaanvraag aangevraagd worden.

Over beide thema’s kon u reeds verschillende webinars volgen. Ook in latere persberichten zal hier nog dieper op ingegaan worden. Meer gedetailleerde uitleg over beide onderwerpen is ook te vinden op de webpagina www.vlaanderen.be/landbouw/verzamelaanvraag.

Subsidie brede weersverzekering

De aanvraag voor de subsidie brede weersverzekering via de verzamelaanvraag 2022 werd niet gewijzigd. De landbouwer moet opnieuw uiterlijk 30 april de subsidie aanvragen door de naam van de verzekeraar op te geven bij wie hij een erkende brede weersverzekering afgesloten heeft (of van plan is af te sluiten). De opgegeven naam van de verzekeraar op 30 april is bindend voor de subsidie.

De erkende brede weersverzekeringen voor 2022 zijn te vinden op de webpagina www.vlaanderen.be/landbouw/bredeweersverzekering.

Verplichte perceelsaangifte voor bio-landbouwers

Vanaf 2022 zijn bio-landbouwers verplicht een verzamelaanvraag in te dienen en daarin al hun percelen aan te geven die ze willen laten certificeren voor de biologische productiemethode. De aangegeven gegevens worden automatisch doorgegeven aan het bio-controleorgaan van de landbouwer.

Percelen die niet zijn aangegeven in de verzamelaanvraag, kunnen niet gecertificeerd worden. Meer info over de verzamelaanvraag voor bio-landbouwers is te vinden op de webpagina https://lv.vlaanderen.be/nl/bio/wetgeving/verzamelaanvraag.

Departement Landbouw en Visserij

Lees ook in Wetgeving

Nieuwe niet-productieve investeringen in de bestaande lijst

Wetgeving Landbouwers kunnen ervoor kiezen om investeringen te doen die niet direct inkomsten genereren, maar wel bijdragen aan de biodiversiteit, aan het landschap en aan bodem- of waterbeheer. De lijst werd recent geüpdatet. Hier kan je de nieuwe lijst met investeringen uit het Besluit van de Vlaamse Regering van 21 april 2023 raadplegen.
Meer artikelen bekijken