Startpagina Wetgeving

Vlaamse milieudiensten gaan fuseren

Vlaams minister van Omgeving Zuhal Demir (N-VA) heeft beslist alle inspectiediensten - van de Vlaamse Milieumaatschappij (VMM) en de Vlaamse Afvalstoffen- maatschappij (OVAM) tot Natuur en Bos - te laten fuseren.

Leestijd : 1 min

Dat schrijven De Morgen en Het Laatste Nieuws op dinsdag 22 februari. Het nieuws wordt bevestigd op het kabinet van de minister. Demir wil zo schandalen als bij 3M voorkomen.

Gelijkaardige milieuopdracht

Het gaat om de 5 handhavings- en inspectiediensten met een gelijkaardige milieuopdracht: de afdeling Handhaving van departement Omgeving (met onder meer de milieu-inspectie), de Natuurinspecteurs van Natuur en Bos en de inspectiediensten van de OVAM, VMM en VLM. Demir kreeg voor het project de steun in de ministerraad. Komende maanden wordt een gefaseerd plan van aanpak uitgewerkt.

Een loutere fusie zou het totale aantal inspecteurs op meer dan 255 brengen. “De samenvoeging gaan we de komende maanden opstarten met één doel voor ogen: een nog daadkrachtigere en betere handhaving op het terrein. Dat is wat de mensen van ons verwachten”, zegt minister Demir.

Belang inspectiediensten

“Het 3M-dossier heeft iedereen in Vlaanderen wakker geschud en bewust gemaakt van het belang van inspectiediensten, gerichte controles en handhaving als multinationals over de schreef gaan. Niet alle bedrijven of landbouwers zijn bandieten, maar het is belangrijk dat de rotte appels eruit gehaald worden. Handhaving is daarbij cruciaal. Lang was niet iedereen daarvan overtuigd, maar deze Vlaamse regering wel”, aldus nog minister Demir.

Belga

Lees ook in Wetgeving

Nieuwe niet-productieve investeringen in de bestaande lijst

Wetgeving Landbouwers kunnen ervoor kiezen om investeringen te doen die niet direct inkomsten genereren, maar wel bijdragen aan de biodiversiteit, aan het landschap en aan bodem- of waterbeheer. De lijst werd recent geüpdatet. Hier kan je de nieuwe lijst met investeringen uit het Besluit van de Vlaamse Regering van 21 april 2023 raadplegen.
Meer artikelen bekijken