Startpagina Wetgeving

Vlaamse milieudiensten gaan fuseren

Vlaams minister van Omgeving Zuhal Demir (N-VA) heeft beslist alle inspectiediensten - van de Vlaamse Milieumaatschappij (VMM) en de Vlaamse Afvalstoffen- maatschappij (OVAM) tot Natuur en Bos - te laten fuseren.

Leestijd : 1 min

Dat schrijven De Morgen en Het Laatste Nieuws op dinsdag 22 februari. Het nieuws wordt bevestigd op het kabinet van de minister. Demir wil zo schandalen als bij 3M voorkomen.

Gelijkaardige milieuopdracht

Het gaat om de 5 handhavings- en inspectiediensten met een gelijkaardige milieuopdracht: de afdeling Handhaving van departement Omgeving (met onder meer de milieu-inspectie), de Natuurinspecteurs van Natuur en Bos en de inspectiediensten van de OVAM, VMM en VLM. Demir kreeg voor het project de steun in de ministerraad. Komende maanden wordt een gefaseerd plan van aanpak uitgewerkt.

Een loutere fusie zou het totale aantal inspecteurs op meer dan 255 brengen. “De samenvoeging gaan we de komende maanden opstarten met één doel voor ogen: een nog daadkrachtigere en betere handhaving op het terrein. Dat is wat de mensen van ons verwachten”, zegt minister Demir.

Belang inspectiediensten

“Het 3M-dossier heeft iedereen in Vlaanderen wakker geschud en bewust gemaakt van het belang van inspectiediensten, gerichte controles en handhaving als multinationals over de schreef gaan. Niet alle bedrijven of landbouwers zijn bandieten, maar het is belangrijk dat de rotte appels eruit gehaald worden. Handhaving is daarbij cruciaal. Lang was niet iedereen daarvan overtuigd, maar deze Vlaamse regering wel”, aldus nog minister Demir.

Belga

Lees ook in Wetgeving

Welke juridische acties tegen het stikstofbeleid?

Recht In het Belgisch Staatsblad van 22 februari 2024 verscheen het decreet over de programmatische aanpak stikstof (PAS). Dit zogenaamde stikstofdecreet trad in werking op de dag die volgde op de bekendmaking ervan in het Belgisch Staatsblad. In de pers werd al vanuit verschillende hoeken aangekondigd dat juridische acties zullen volgen. Wij bekijken wat deze juist kunnen inhouden.
Meer artikelen bekijken