Startpagina Veeteelt

Effect van gewasbescherming op bijen beter evalueren

De blootstelling van de Belgische bijeenpopulaties aan gewasbeschermingsmiddelen, en de effecten ervan, moeten beter geëvalueerd worden. Want ze dragen bij aan de achteruitgang van de Belgische bijenpopulaties. Dat zegt het Belgian Biodiversity Platform, het initiatief van het Federaal Wetenschapsbeleid dat een brug moet vormen tussen wetenschap en beleid.

Leestijd : 2 min

Het biodiversiteitsplatform werkte de nota uit in opdracht van de federale overheidsdienst Volksgezondheid, Veiligheid van de Voedselketen en Leefmilieu. Het platform baseerde zich op studies die voor de FOD werden uitgevoerd voor het tweede federale Bijenactieplan en bijkomende wetenschappelijke literatuur.

De nota bevestigt dat bewasbeschermingsmiddelen bijdragen tot de achteruitgang van de Belgische bijenpopulaties. Nochtans is 80  % van de gewassen en wilde bloemen in de EU in zekere mate afhankelijk van bestuiging door insecten, klinkt het. Volgens het platform kan de afname van bestuiverspopulaties de landbouw bedreigen. Het Belgian Biodiversity Platform beveelt daarom aan om de blootstelling aan gewasbeschermingsmiddelen en de effecten ervan op bestuivers beter te evalueren. Ook moeten die gegevens doeltreffend beheerd worden en moeten er alternatieven ingevoerd worden.

“Een grondiger inzicht van de blootstelling aan gewasbeschermingsmiddelen en verbeterde praktijken zijn essentieel voor het herstel van de Belgische wilde bijenpopulaties”, zegt het platform in een persbericht. Volgens het platform leiden vooral insecticiden, rechtstreeks tot de afname van bestuiverspopulaties door directe sterfte te veroorzaken. Ook verminderen ze hun immuniteit, en hun vermogen om zich te voeden of voort te planten. Onrechtstreeks verwijderen herbiciden wilde bloemen en ander onkruid, waardoor insectenbestuivers moeilijker nectar of stuifmeel vinden, of een goede nestelplaats.

Belga - TD

Lees ook in Veeteelt

Meer artikelen bekijken