Startpagina Veeteelt

Nieuwe versie van het CodiplanPLUS Rund lastenboek (4.0) gepubliceerd

Het CodiplanPLUS Rund lastenboek, dat deel uitmaakt van de Belbeef Standaard, is bijgewerkt, en de nieuwe versie 4.0 is nu beschikbaar op de Codiplan website. De vorige up- date dateerde van 2019.

Leestijd : 3 min

De audits die uitgevoerd worden vanaf 1 april 2022 moeten volgens de nieuwe versie van het lastenboek gebeuren. De lancering van deze nieuwe versie 4.0 brengt verschillende veranderingen met zich mee, op vlak van dierenwelzijn, opvolgingsperiode van koeien, antibioticaregistratie en bemonstering.

Dierenwelzijn

Sinds de regionalisering van de bevoegdheden inzake dierenwelzijn zijn de eisen uit deze regelgeving, die voorheen in de sectorgids G040-Module C stonden, overgebracht naar het "Codiplan Animal Welfare" (af- gekort als "CAW") lastenboek.

De wettelijke eisen inzake dierenwelzijn waren reeds opgenomen in de vorige versies van het lastenboek en werden reeds gecontroleerd tijdens de audits voor het verkrijgen of behouden van het CodiplanPLUS Rund-certificaat. In versie 4.0 zijn de formuleringen van deze eisen en hun respectievelijke codes daarom geharmoniseerd met deze die in de CAW, hoofdstuk Runderen, worden gebruikt. Voor de veehouders die al voor CodiplanPLUS Rund gecertificeerd zijn, heeft deze wijziging weinig gevolgen, behalve dat de tussentijdse audit volgens deze nieuwe normen zal worden uitgevoerd.

Er worden twee certificaten uitgereikt na een positief gevalideerde audit, namelijk het "G040-Module C" en het "CodiplanPLUS Rund/Belbeef" certificaat, dat het CAW, hoofdstuk Runderen, omvat.

Opvolgingsperiode koeien (punt B2+ van het lastenboek)

In deze nieuwe versie bedraagt de totale duur van de opvolgingsperiode voor koeien nog steeds 75 dagen, maar deze kan worden gespreid over twee CodiplanPLUS Rund gecertificeerde beslagen, waarbij de periode die in het laatste beslag wordt doorgebracht ten minste 60 dagen bedraagt.

De officiële geherformuleerde eis B2+ gaat als volgt: “De minimumduur van de opvolgingsperiode bedraagt 180 dagen (6 maanden) voor de mannelijke en 75 dagen (2,5 maanden) voor de vrouwelijke dieren. Indien de op het beslag aanwezige koeien rechtstreeks afkomstig zijn van een ander CodiplanPLUS Rund gecertificeerd beslag, blijft de totale duur van de opvolgingsperiode 75 dagen, maar wordt de opvolgingsperiode gespreid over beide beslagen, waarbij de koeien minimaal 60 dagen (2 maanden) op het laatste beslag aanwezig dienen te zijn.”

Vergeet ook niet dat je als veehouder de conformiteit van jouw dieren met de Belbeef-Standaard altijd kan controleren via het producentenportaal, dat je makkelijk kan bereiken via de Belbeef website, onder de knop “Producentenportaal”.

Antibiotica registratie (punt B20+ van het lastenboek)

In de vorige versies van het lastenboek werd de veehouders aanbevolen de gebruikte antibiotica door hun dierenarts te laten registreren, hetzij rechtstreeks in Sanitel-Med, hetzij onrechtstreeks in AB-Register of Bigame.

Deze aanbeveling is nu een verplichting niveau B geworden. Bij niet-naleving van deze voorwaarde heeft de veehouder 6 maanden de tijd om dit te corrigeren. De door de dierenarts verschafte en toegediende antibiotica moeten geregistreerd worden via Bigame in Wallonië en via AB-Register in Vlaanderen.

Voor de volledigheid geven wij hier de formulering van de aangepaste eis B20+ mee: “Veehouders die deelnemen aan het Belbeef lastenboek laten de verschaffer/dierenarts de verschafte anti- biotica, in de databank “Bigame” (Wallonië) of “AB-Register” (Vlaanderen) registreren.”

Bemonsteringsplan : Focus op traceerbaarheid via DNA

Traceerbaarheid is een belangrijk kwaliteitscriterium, waar in 2022 nog meer op ingezet zal worden. Vlees van CodiplanPLUS-rundveehouderijen zal willekeurig worden aangekocht bij de deelnemende retailers en verkooppunten, waarna het DNA zal worden vergeleken met dat van de oren die door de slachthuizen worden bewaard. Het doel is uiteraard de traceerbaarheid "van boer tot bord" te kunnen garanderen.

Codiplan/Vegaplan

Lees ook in Veeteelt

Meer artikelen bekijken