Startpagina Akkerbouw

Pootgoedprijzen verder op weg naar herstel

De prognoseprijs voor pootgoedtelers van HZPC Holland voor de oogst van 2021 is 33,10 euro per 100 kg. Dat is een prijs die hoger ligt dan de prognoseprijs van vorig jaar. Diverse factoren beïnvloeden de prijs.

Leestijd : 2 min

De coronacrisis had vorig jaar een grote invloed op de pootgoedmarkt. Inmiddels is er sprake van herstel. Dat vertaalt zich in een hogere gemiddelde verkoopprijs dan vorig jaar. Diverse andere factoren beïnvloeden de vraag in de markt.

Ontwikkelingen in Noord-Afrika en Azië

In Noord-Afrika herstelde de markt zich sterk na de grote terugval in het voorgaande jaar. De afzet naar Azië vanuit Nederland is belangrijk kleiner uitgevallen dan voorgaande jaren, door een achterblijvende vraag. Door betalingslimiteringen nam de afzet verder af. In de planning van de pootaardappelproductie wordt rekening gehouden met de dynamiek van de markt. Dit jaar was deze groter dan voorzien.

Herstel Europa

De markt in Europa herstelde goed van de gevolgen van de coronacrisis. Aardappeltelers in diverse gebieden zijn desondanks nog terughoudend om grote arealen aan te planten. Zo zijn of worden er in delen van Zuid-Europa minder aardappelen geplant. Dit is een gevolg van lagere consumptieaardappelprijzen, een matige oogst in het afgelopen jaar en de droogte. In Noord-Europa zijn aardappeltelers terughoudend in de arealen bestemd voor de aardappelverwerkende industrie. In alle gebieden spelen de sterk gestegen teeltkosten van de aardappeltelers een rol, in combinatie met hogere prijzen voor alternatieve gewassen voor deze telers.

Importbeperkingen Verenigd Koninkrijk en Rusland

Politieke keuzes hebben ook invloed op de afzet van oogst 2021. Er gaat nauwelijks basispootgoed van Nederland naar het Verenigd Koninkrijk als gevolg van de Brexit. De importbeperkingen zijn vanaf juni 2021 ingegaan. Deze beperkingen blijven voorlopig van kracht. Ook Rusland sloot in het verleden zijn grenzen voor aardappelen. Door een aantal landen die pootgoed produceren, wordt al jaren over een uitzondering onderhandeld. De afzet vanuit Nederland naar Rusland loopt steeds meer terug. Om politieke redenen koopt het land meer pootgoed in andere landen. Uiteraard maakt de actuele ontwikkeling in Rusland leveringen aan Rusland en een aantal landen in deze regio heel onzeker.

HZPC

Lees ook in Akkerbouw

Meer artikelen bekijken