Startpagina Wetgeving

Clarinval start Taskforce om impact van oorlog op Belgische boeren op te volgen

Federaal minister van Landbouw David Clarinval heeft een taskforce in het leven geroepen om de impact van de oorlog in Oekraïne op de agrovoedingsketen van nabij op te volgen. Dat meldt de Boerenbond dinsdag op Twitter.

Leestijd : 1 min

Vanessa Saenen van Boerenbond: "Tot ver buiten de landsgrenzen heeft de oorlog in Oekraïne impact: niet alleen de energieprijzen, maar ook de graanprijzen stijgen. Dat heeft een negatieve impact op de veevoeders." De oorlog kan Belgische boeren ook op het vlak van tewerkstelling in nauwe schoentjes brengen. Volgens Saenen komen 1.750 van de 67.000 seizoenswerkers uit Oekraïne.

Gevolgen conflict

“Het doel van de taskforce is om kort op te bal te kunnen spelen bij wat voor impact dan ook binnen de agrovoedingsketen", zegt Saenen. "We willen niet zonder energie vallen, maar we willen ook niet zonder voeding vallen. Zowel de land- en tuinbouwsector als de ketenpartners merken nu al de gevolgen van het conflict."

Bij het kabinet van minister Clarinval was te horen dat de taskforce nog concreet ingevuld moet worden.

Belga - SN

Lees ook in Wetgeving

Welke juridische acties tegen het stikstofbeleid?

Recht In het Belgisch Staatsblad van 22 februari 2024 verscheen het decreet over de programmatische aanpak stikstof (PAS). Dit zogenaamde stikstofdecreet trad in werking op de dag die volgde op de bekendmaking ervan in het Belgisch Staatsblad. In de pers werd al vanuit verschillende hoeken aangekondigd dat juridische acties zullen volgen. Wij bekijken wat deze juist kunnen inhouden.
Meer artikelen bekijken