Startpagina Pluimvee

Geval van vogelgriep bij particuliere houder in Vrasene

Het FAVV meldt dat vrijdag 11 maart een besmetting met hoogpathogene vogelgriep H5N1 werd vastgesteld bij een particuliere houder in Vrasene (Oost-Vlaanderen). De bron van besmetting is te zoeken in contact met besmette wilde vogels. Voorlopig worden er geen verdere maatregelen getroffen.

Leestijd : 1 min

Het risico op verdere verspreiding is klein aangezien het om een geïsoleerde houderij zonder contacten gaat. Daarom worden de maatregelen beperkt tot de site en worden er geen beperkingszones ingesteld of extra maatregelen genomen.

Besmette wilde vogels

Deze besmetting komt niet als een verrassing. De hoge aantallen besmette wilde vogels, die in de afgelopen maanden zijn aangetroffen, geven duidelijk aan dat er nog steeds veel virus in de natuur circuleert. Het risico op besmetting voor gehouden pluimvee en vogels blijft dus erg hoog, zowel voor professionele als particuliere houderijen. Het correct ophokken en/of afschermen van dieren en het correct toepassen van de voorzorgsmaatregelen en het toezicht zijn daarom nog steeds absoluut nodig. De ophokplicht in ons land geldt nog steeds, ook voor particulieren.

Ondertussen zijn er dit vogelgriepseizoen in totaal 77 besmette wilde vogels geteld, met als laatste besmettingslocaties: Oostakker, Gent en Drongen (Oost-Vlaanderen), in Blankenberge, Oostende en De Haan (West-Vlaanderen), en in Arendonk, Kontich en Oud-Turnhout (Antwerpen).

DGZ - SN

Lees ook in Pluimvee

SALV vraagt om te wachten met Vlaamse normen voor kalkoenenhouderij

Pluimvee Het is op zich een goede zaak dat de Vlaamse regering met een nieuw besluit een normenkader voor het dierenwelzijn in de professionele kalkoenenhouderij wil invoeren. Tegelijk is het belangrijk om het gelijke speelveld in voldoende mate te waarborgen. Daarom vraagt de SALV aan Vlaams minister van Dierenwelzijn Ben Weyts (N-VA) om de invoering uit te stellen tot er Europees beleid terzake is.
Meer artikelen bekijken