Startpagina Varkens

Belgisch varkensvlees op het bord in het Midden-Oosten?

Varkensvlees is niet langer officieel verboden in het Midden-Oosten al blijft het er voorlopig nog vruchteloos zoeken naar een restaurant waar je een varkenslapje op je bord krijgt. Het zorgt wel voor nieuwe exportkansen voor ons varkensvlees.

Leestijd : 2 min

Belgian Meat Office (BMO) was dan ook paraat op de recente Dubai Gulfood, een van de grootste voedingsbeurzen ter wereld. Op een netwerkreceptie in het Belgische paviljoen kregen aankopers en lokale partners er de kans kennis te maken met het Belgische varkensvlees. “In een regio waar varkensvlees om diverse, vooral religieus-culturele redenen (nog?) niet op het menu staat, is dit een belangrijk aandachtspunt”, gooide parlementslid Emmily Talpe (Open VLD) minister Hilde Crevits (CD&V) voor de voeten in de Landbouwcommissie van de Vlaamse regering.

Afzetperspectieven

Nu de consumptie van varkensvlees niet langer verboden is in Dubai kan dat nieuwe afzetperspectieven voor het Belgisch varkensvlees inhouden. Omdat onze varkenssector nog steeds in een bijzonder zware crisis zit, ligt hier een opportuniteit.

De deelname aan Gulfood kaderde in een Europees promotieprogramma dat in Afrika en het Midden-Oosten al 2 jaar loopt. Een langlopende communicatiecampagne wordt nog de rest van dit jaar voortgezet. BMO voert het programma verder uit tot eind 2022. Daarna wordt in samenspraak met de exporteurs bekeken of er een verlenging van de acties in zit.

Ook kalfsvlees

Op dit moment zijn er voor het FAVV geen actiepunten om de export van varkensvlees naar de Verenigde Arabische Emiraten mogelijk te maken.

Minister Crevits verduidelijkte nog dat niet enkel de Belgische varkenssector belangstellend naar het Midden-Oosten uitkijkt, op Gulfood was ook een kalfsvleesexporteur aanwezig.

BMO en VLAM blijven zich verder inspannen om het Midden-Oosten in contact te brengen met ons varkensvlees .

Fons Jacobs

Lees ook in Varkens

Mobiele buitenstal verhoogt dierenwelzijn bij biologische varkens

Varkens Mobiele buitenstallen zien we in Vlaanderen doorgaans vooral voor vlees- of legkippen. Dankzij een nieuw stalsysteem kunnen nu ook zeugen met hun biggen buiten op de weide rondlopen. De biologische varkenshouderij De Vleterbeek uit Poperinge is volgens BioForum de eerste met zo’n mobiele buitenstal.
Meer artikelen bekijken