Startpagina Varkens

‘Beter voor Dieren’ wordt het nieuwe keurmerk

Een dierenwelzijnslabel kan een grote stap vooruit betekenen voor het dierenwelzijn in de Vlaamse veeteeltindustrie. Daarover lijkt iedereen het eens te zijn. Met zo’n label kan de consument zelf kiezen voor vlees(waren) die onder meer met strengere dierenwelzijnsnormen worden geproduceerd.

Leestijd : 2 min

Minister van Dierenwelzijn Ben Weyts (N-VA) is het dierenwelzijnslabel dat op tafel ligt genegen: “Het label waar wij aan werken – ‘Beter voor Dieren’ genaamd – moet een keurmerk worden dat consumenten toelaat om een bewuste keuze te maken op basis van criteria van dierenwelzijn los van andere criteria, zoals kwaliteit en andere.” De minister antwoordde dit op de tussenkomst van Ludwig Vandenhoven (Vooruit) in de commissie Dierenwelzijn.

Kwaliteit en/of welzijn

Piet Vanthemsche, sinds 2019 belast met de uitwerking van een Vlaams dierenwelzijnslabel, maakte in een recent rapport over de oprichting van een dierenwelzijnslabel een vergelijking tussen bestaande Belgische labels die eerder focussen op kwaliteit dan op dierenwelzijn. Ook werd in het rapport een voorstel van statuten opgemaakt voor de oprichting van een vzw die dit Vlaams dierenwelzijnslabel zou kunnen beheren. Minister Weyts beseft dat hij hier van overheidswege niet kan optreden als marktpartner. Het moet volgens hem gaan om een privé-initiatief dat hij vervolgens faciliteert.

Om die reden heeft de minister aan Piet Vanthemsche gevraagd om het rapport verder te verfijnen en om de oprichting van de vzw verder te begeleiden. Er moet ook een controlesysteem op poten worden gezet om ervoor te zorgen dat de voorwaarden effectief worden nageleefd.

Eerst varkens en pluimvee

Om het label organisch te laten groeien, begint men met varkens en pluimvee, om later uit te breiden naar andere diersoorten.

De Europese Commissie stelde zich aanvankelijk terughoudend op, maar is nu bereid om de mogelijkheden te onderzoeken voor etikettering inzake dierenwelzijn.

Fons Jacobs

Lees ook in Varkens

Mobiele buitenstal verhoogt dierenwelzijn bij biologische varkens

Varkens Mobiele buitenstallen zien we in Vlaanderen doorgaans vooral voor vlees- of legkippen. Dankzij een nieuw stalsysteem kunnen nu ook zeugen met hun biggen buiten op de weide rondlopen. De biologische varkenshouderij De Vleterbeek uit Poperinge is volgens BioForum de eerste met zo’n mobiele buitenstal.
Meer artikelen bekijken