Startpagina Akkerbouw

Eerste boterbonen van 2022 verkocht bij BelOrta

De boterbonen zijn sinds woensdag 16 maart opnieuw verkrijgbaar bij BelOrta. De eerste lange boterbonen werden aangeleverd door producent Dirk Dillens. De eerste korte boterbonen werden vanmorgen (donderdag 17 maart) verkocht. Deze werden aangeleverd door producent Paul Hermans.

Leestijd : 2 min

Bij BelOrta zijn boterbonenopnieuw beschikbaar. De peulvruchten winnen meer en meer aan populariteit. De jaarlijkse toename in verkoop zorgt op zijn beurt voor een consistente stijging van het areaal. Ten opzichte van 2019 groeit het areaal zelfs met 40%. Vergeleken met vorig jaar was er een groei van 9,6%. Dit jaar zal 30% van de boterbonen in serre geteeld worden en 70% in openlucht.

Delicatesse

De eerste boterbonen verschenen in 2022 in week 11 en geschat wordt dat ze beschikbaar zullen zijn tot en met ca. week 43 met een piek vanaf juni. Hoewel deze boon zijn origine vindt in Zuid-Afrika, wordt hij ook in België geteeld en beschouwd als delicatesse. Je kan de nieuwe boterbonen vooral kleinverpakt terugvinden in Belgische warenhuizen. Ze worden doorgaans ook los aangeboden bij detailhandelaars. Ook in het buitenland is er een toenemende interesse.

Boterbonen zijn een bron van vezels en eiwitten en zijn rijk aan vitamine C. Deze goudgele, slanke bonen kunnen gebruikt worden als variatie op de welbekende groene boonsoorten maar zijn zachter en romiger van smaak. Zo lenen ze zich perfect tot een heerlijk stoofpotje.

Naast boterbonen zijn nu ook de eerste sperziebonen van 2022 beschikbaar. Ze werden dit jaar aangeleverd door teler Johan Van Rijckevorsel. Ook de groene variant van de boterboon zit boordevol vitaminen en past perfect in zowel warme als koude gerechten.

BelOrta

Lees ook in Akkerbouw

Meer artikelen bekijken