Startpagina Akkerbouw

Aardappelen in bewaring beginnen te kiemen

Waarnemingen uitgevoerd begin maart door het Proefcentrum voor de Aardappelteelt (PCA) en Inagro in 15 aardappelbewaarloodsen laten zien dat de kieming van de aardappelen op gang is gekomen.

Leestijd : 2 min

De kieming van de aardappelen wordt maandelijks opgevolgd door de lengte te meten van de langste witte kiem per knol. Hieruit blijkt dat ten opzichte van februari de kieming duidelijk is toegenomen nu met een gemiddelde van 1,4 mm voor de langste kiem. In februari bedroeg de langste kiem nog 0,4 mm.

Vorig jaar werd er in maart gemiddeld 3,3 mm kiemlengte genoteerd. Ten opzichte van vorig jaar zit het met de kieming dus duidelijk veel beter.

In de meeste bewaarloodsen zit het goed met de kwaliteit van de aardappelen die in bewaring liggen. Sommige stalen laten drijvers zien, maar doorgaans is er een bevredigend onderwatergewicht. De vastheid van de knollen is licht gedaald in vergelijking met vorige maand waardoor er nog steeds sprake is van vaste aardappelen.

Bakkleur minder

De bakkleur is ten opzichte van februari gedaald en bedraagt nu gemiddeld 2,4 (schaal 0-6). Het aandeel heterogene frieten is beperkt en bedraagt gemiddeld zo’n 4%. De achteruitgang in bakkleur ziet PCA en Inagro bij alle kiemremmers en iets meer uitgesproken bij gebruik van ethyleen. In vergelijking met vorig jaar is de bakkleur duidelijk minder goed: toen zaten we op een gemiddelde van 1,8.

Tot slot wordt er nog meegegeven dat in de loop van februari weinig schommelingen werden waargenomen in knoltemperatuur (op 1 m diep in de hoop). Er is nog steeds een gemiddelde bewaartemperatuur van 7,1°C.

PCA - TD

Lees ook in Akkerbouw

Meer artikelen bekijken