Startpagina Akkerbouw

Brand in onderzoekscentrum VEG-i-TEC door onkruidbrander

In het VEG-i-TEC-gebouw van de UGent in Kortrijk is vrijdagochtend 18 maart brand uitgebroken. De brand is ontstaan door een gasbrander die gebruikt werd om onkruid te verwijderen. De schade bleef grotendeels beperkt tot de buitenkant.

Leestijd : 1 min

Het vuur is ontstaan door een gasbrander waarmee onkruid werd weggebrand. “Blijkbaar is die te dicht bij de buitenkant van het gebouw gekomen waardoor de stralingswarmte is overgeslagen op de isolatie”, zo klinkt het bij de brandweer. “Het gebeurt wel vaker dat branden ontstaan doordat mensen met een brander onkruid verwijderen.”

De brandschade bleef beperkt tot de buitenkant van het gebouw, binnen is er vooral rookschade. Het vuur ontstond rond 10 uur in het onderzoekscentrum in de Graaf Karel de Goedelaan aan Kortrijk Weide. De brandweer en hulpdiensten kwamen massaal ter plaatse met 12 brandweerwagens, 3 ambulances en een mug-voertuig. Er waren op het ogenblik van de brand 4 personen aanwezig, zij konden tijdig het gebouw verlaten. Niemand raakte gewond.

In september geopend

Het onderzoekscentrum opende pas in september vorig jaar de deuren. Vlaams minister Hilde Crevits (CD&V) kwam ter plaatse VEG-i-TEC plechtig openen. Het project kostte ongeveer 15 miljoen euro. Het herbekijkt het verwerkingsproces van groenten en aardappelen, en moet daarbij zorgen voor innovaties die de sector van de groente- en aardappelverwerkende industrie duurzamer en circulair maken.

Belga

Lees ook in Akkerbouw

Meer artikelen bekijken