Startpagina Akkerbouw

Europese Commissie stoomt steunmaatregelen voor landbouwsector klaar

De Europese Commissie werkt aan een pakket maatregelen om de impact van de oorlog in Oekraïne op de landbouw en de voedselbevoorrading op te vangen. Zo zouden meer braakliggende gronden bebouwd mogen worden om de voedselproductie te verhogen.

Leestijd : 2 min

Eurocommissaris voor Landbouw Janusz Wojciechowski lichtte de Europese landbouwministers maandag 21 maart de maatregelen toe die hij later deze week op tafel wil leggen. Ze moeten landbouwers helpen om de stijgende kosten voor energie, meststoffen en veevoeder het hoofd te bieden en de Europese productie opvijzelen.

De Commissie voorziet onder meer steun voor de private opslag in de varkenssector, een versoepeld kader voor staatssteun en de activering van de crisisreserve, een fonds van 450 miljoen euro dat landbouwers kan helpen in tijden van destabiliserende prijzen. Zowel Rusland als Oekraïne zijn belangrijke graanexporteurs, ook naar armere landen. Zowat de helft van de Afrikaanse import van tarwe komt bijvoorbeeld uit deze 2 landen. Het doet vrezen dat er op termijn voedseltekorten zouden kunnen ontstaan. Om de eigen productie op te vijzelen, wil de Commissie alvast afwijkingen toestaan op de Europese regels over braakliggende gronden. Dat zou het mogelijk kunnen maken om 4 miljoen hectare extra te bebouwen, zo berekende de Oostenrijkse minister Elisabeth Köstinger. “Onze landbouw- en de visserijsector lijden onder de hogere kosten omwille van de oorlog in Oekraïne. Zo stijgen de prijzen voor brand- en grondstoffen.”

“Het toont het belang aan voor de EU en Vlaanderen om in de toekomst zelf voldoende voedsel te produceren met minder grondstoffen die geïmporteerd worden uit derde landen”, zei Vlaams minister Hilde Crevits. De Commissie denkt ook aan ondersteuningsmaatregelen voor de visserijsector. Onder meer Crevits had aangedrongen op ondersteuning voor de sector, die kampt met hoge exploitatiekosten. De Vlaamse minister brak ook een lans voor het circulaire gebruik van bewerkte dierlijke mest, wat landbouwbedrijven minder afhankelijk zou maken van kunstmest.

Belga

Lees ook in Akkerbouw

Meer artikelen bekijken