Startpagina Akkerbouw

Belgapomnotering fors omhoog voor Bintje

Op vrijdag 1 april geeft Belgapom voor de aardappelrassen Fontane, Challenger en Bintje een prijs zonder btw van 175 euro/ton weer.

Leestijd : 1 min

De prijs zonder btw voor Bintje stijgt met 25 euro/ton. Fontane en Challenger wijzigen niet qua prijsnotering.

Met btw is de Belgapom-notering 185,5 euro/ton. De marktstemming voor Bintje is stabiel met een aanbod dat gelijk is aan de vraag, evenwicht. Voor Challenger en Fontane heerst een marktstemming die prijshoudend is, wat betekent dat het aanbod kleiner dan of gelijk is aan de vraag.

Fontane

De Belgapomprijs Fontane is de meest gehanteerde prijs, waargenomen op de vorige werkdag voor de variëteit Fontane, voor verwerking tot diepgevroren aardappelproducten , veldgewas 35 mm+, frietgeschikt, af producent, los op wagen, voor onmiddellijke levering/ophaling.

De Belgapomprijs wordt vastgesteld door een commissie met 5 vertegenwoordigers uit de sectie verwerking en 5 vertegenwoordigers uit de sectie handel van Belgapom.

Vrije markt en contracten

De wekelijkse Belgapomnotering voor vroege aardappelen (juli-augustus), voor Fontane, Bintje en voor Challenger (bewaarseizoen) geeft een duidelijke indicatie van de evolutie van de vrije aardappelmarkt voor de verwerking van aardappelen tot diepvriesfriet.

Daarnaast maken telers, handel en verwerking in steeds grotere mate gebruik van teeltcontracten, die een grotere stabiliteit van de grondstofprijs op het oog hebben.

De verhouding tussen beide instrumenten om aardappelen te kopen en verkopen kunnen verschillen van bedrijf tot bedrijf.

Beide componenten dienen in rekening gebracht te worden om de evolutie van de grondstofprijs te volgen.

Belgapom - TD

Lees ook in Akkerbouw

Meer artikelen bekijken