Startpagina Varkens

Varkenssector voor 2022 vrijgesteld van Sanitair Fonds-bijdrage

De Ministerraad besliste op 1 april een belangrijke steunmaatregel voor de varkenssector. De sector zal in 2022, zoals in 2021, vrijgesteld worden van de betaling van de bijdragen aan het Begrotingsfonds voor de gezondheid en de kwaliteit van de dieren en de dierlijke producten, ten belope van 3 miljoen euro.

Leestijd : 2 min

Nog voor het conflict in Oekraïne, dat enorme gevolgen veroorzaakt, moest de varkenssector het hoofd bieden aan een bijzonder moeilijke situatie door de samenloop van verschillende elementen.

Vooreerst was er de Afrikaanse varkenspest (AVP, die in België aanleiding heeft gegeven tot de sluiting van veel exportmarkten. Hun heropening maakt het voorwerp uit van lange onderhandelingen sinds België zijn statuut van vrij van Afrikaanse varkenspest terugkreeg. De verspreiding van AVP in andere Europese landen had een verzadiging op de Europese markt tot gevolg. Vervolgens waren er de maatregelen genomen in het kader van de gezondheidscrisis door Covid-19. En tot slot kwamen daar de sterke stijging van de prijzen voor energie en diervoeders bij.

Door deze redenen hebben de varkenshouders het financieel niet makkelijk.

Zuurstof voor varkenssector

Met de maatregel die op vrijdag 1 april werd genomen, stelt de overheid de varkenshouders vrij van de bijdrage aan het Begrotingsfonds voor de gezondheid en de kwaliteit van de dieren en de dierlijke producten. Dit bedrag wordt geraamd op 3 miljoen euro. Met deze maatregel wil men de sector opnieuw wat zuurstof geven.

Minister David Clarinval: “Begin deze week hebben we – tijdens de gesprekken in de taskforce Agrovoeding – al kunnen vaststellen dat onze landbouwers nog extra moeilijkheden ondervinden door het conflict in Oekraïne. Deze crisis komt bovenop de andere crisissen waaraan de varkenssector recent het hoofd moest bieden. Het is dus niet meer dan logisch dat deze vrijstelling er komt. Alle mogelijke hulp moet worden geboden.”

AV

Lees ook in Varkens

Mobiele buitenstal verhoogt dierenwelzijn bij biologische varkens

Varkens Mobiele buitenstallen zien we in Vlaanderen doorgaans vooral voor vlees- of legkippen. Dankzij een nieuw stalsysteem kunnen nu ook zeugen met hun biggen buiten op de weide rondlopen. De biologische varkenshouderij De Vleterbeek uit Poperinge is volgens BioForum de eerste met zo’n mobiele buitenstal.
Meer artikelen bekijken