Startpagina Bieten

Regionale verschillen in bietenzaai

Het Bieteninstituut (KBIVB) meldt dat er op 27 maart zo’n 64 % van het areaal was ingezaaid. Op zondag 3 april liep dit op tot 81 %, met regionale verschillen.

Leestijd : 2 min

De eerste bieten zijn nu al meer dan een week opgekomen in de eerst gezaaide velden, 3 weken geleden. In andere velden zijn de zaadjes amper gekiemd.

Vorstschade

De zeer koude nachttemperaturen die we dit weekend gekend hebben, voornamelijk zondagmorgen, heeft soms vorstschade kunnen veroorzaken op zowel opgekomen plantjes als op bieten tijdens de opkomstfase. Bij directe schade worden de kiemplantjes (of kiemlobben) zwart en drogen uit. Jonge plantjes kunnen ook een glazige schijn vertonen.

Zolang het groeipunt niet geraakt is kan de plant overleven. Maar we merken eveneens plantjes die bij eerste diagnose gezond lijken, maar waar het kiemstengeltje een insnoering vertoont op ongeveer 1 à 2 cm diepte, tussen natte en droge grond. Om de omvang van de schade te kunnen evalueren is het belangrijk tijdens de volgende dagen op meerdere plaatsen in het veld plantentellingen uit te voeren.

Zoektocht naar percelen

Het Bieteninstituut is op zoek naar specifieke percelen in het kader van 2 onderzoeksprojecten:

- een suikerbietenperceel naast een haag, heg of bomenrij in Vlaams-Brabant voor het demoproject ‘Functionele agrobiodiversiteit en slim waterbeheer als sleutels tot meer natuurverwevenheid’. De bedoeling is om de invloed van kleine landschapselementen op de aanwezigheid van bladluizen en nuttige te bepalen.

- suikerbietenpercelen gelegen naast een perceel waar suikerbieten in 2021 geteeld werden voor het project ‘Klimaatrobuust telen’. De doelstelling is om de aanwezigheid van bietenmot, een opkomende plaag, te monitoren.

Geïnteresseerden met een perceel die aan één van de 2 criteria voldoet, kunnen contact opnemen via info@kbivb.be.

KBIVB

Lees ook in Bieten

Betaseed wil meer doen dan alleen zaden leveren

Bieten Net voor het jaareinde van 2023 stond Nele Bonte, technisch adviseur Betaseed, met de vakpers stil bij de actualiteiten in de suikerbietteelt en bij de innovaties die Betaseed het komende jaar te presenteren heeft.
Meer artikelen bekijken