Startpagina Actueel

Europese Commissie beperkt gebruik van ‘bijendoder’ Sulfoxaflor

De Europese Commissie neemt in de komende weken initiatieven om het gebruik van Sulfoxaflor, een pesticide dat schadelijk is voor wilde bijen, aan banden te leggen. Dat kondigt de Commissie donderdag aan. Ze fietst daarmee rond de blokkering van verschillende lidstaten, waaronder België.

Leestijd : 2 min

Het gebruik van Sulfoxaflor is sinds 2015 toegelaten in de Europese Unie, maar kan schadelijk zijn voor wilde bijenpopulaties, in die mate dat milieuverenigingen er het etiket 'bijendoder' op plakken.

Onnodig streng

De Europese Commissie stelde jaren geleden al voor om het gebruik ervan te verbieden in openlucht, of enkel nog toe te laten in serres. Verschillende lidstaten verzetten zich daar echter tegen, waardoor de Commissie geen meerderheid vond voor die voorstellen. Belgisch minister van Landbouw David Clarinval (MR) noemde de maatregel eerder dit jaar nog "onnodig streng". De minister ziet de stof als een mogelijke vervanger voor neonicotinoïden, schadelijke pesticiden waarvan het gebruik van bepaalde types sinds 2018 verboden zijn in openlucht. Minister van Volksgezondheid Frank Vanenbroucke (Vooruit) was een andere mening toegedaan, waardoor België zich uiteindelijk moest onthouden bij de stemming.

De Europese Commissie legt de bezwaren van de lidstaten nu naast zich neer. "Sulfoxaflor kan nefaste effecten hebben op wilde bijen", herhaalt Eurocommissaris voor Voedselveiligheid Stella Kyriakides in een persbericht. "De wetenschappelijke conclusies van de Europese autoriteit voor voedselveiligheid (EFSA) tonen aan dat het gebruik van Sulfoxaflor in openlucht schadelijk kan zijn voor hommels en solitaire bijen. Er moet nu actie worden ondernomen om het gebruik ervan te beperken tot binnenruimtes, zoals serres."

Belga

Lees ook in Actueel

Daling Belgische diervoederproductie vlakt af ondanks onzekere tijden

Economie Ondanks een gebrek aan een duidelijk toekomstperspectief in de landbouwsector en moeilijke marktomstandigheden, bleef de daling van de Belgische diervoederproductie in 2023 beperkt tot -3%. Dat meldt de Belgian Feed Association (BFA). De Belgische diervoedersector noteerde ook een beperkte daling van de omzetcijfers tot 6,5 miljard euro. De sector blijft voluit inzetten op verdere verduurzaming.
Meer artikelen bekijken