Startpagina Pluimvee

‘In ovo’-techniek kan dierenleed voorkomen

Mannelijke eendagskuikens worden bij ons onmiddellijk na het seksen vergast. 96% er van wordt gebruikt als voeder voor wilde dieren en wordt verwerkt in petfood. In sommige landen, maar gelukkig niet in Vlaanderen, worden eendagskuikens zelfs versnipperd.

Leestijd : 2 min

Technieken die het seksen ‘in ovo’ – in het ei dus – mogelijk maken, kunnen onnodig dierenleed voorkomen. Het broedproces duurt 21 dagen. Rond de 15de dag zou men met deze techniek eieren met mannelijke kuikens vroegtijdig kunnen wegnemen.

Wit en bruin ei

Volksvertegenwoordiger Gwenny De Vroe (Open VLD) verwees in de landbouwcommissie van de Vlaamse Regering naar een techniek die het mogelijk maakte om na 11 dagen van het broedproces de embryo’s te seksen. KU Leuven ontwikkelde deze techniek al enkele jaren geleden, maar dat lukte alleen bij witte en niet bij bruine eieren.

Hilde Crevits (CD&V), viceminister-president en ook bevoegd voor landbouw, verduidelijkte dat bij de beschikbare methodes bij ‘in ovo seksen’ een onderscheid wordt gemaakt tussen invasieve en niet-invasieve technieken.

Eén niet-invasieve techniek is de Agri Advanced Technologies (AAT). Daarbij wordt door een optische analyse op dag 13 gekeken naar de kleur van de veertjes van een kuiken. Witte veertjes wijzen op een mannelijk kuiken, bruine veertjes op een vrouwelijk kuiken. Deze techniek kan enkel uitgevoerd worden op bruine eieren.

Invasieve technieken

De 3 invasieve technieken worden uitgevoerd op dag 9. Zij bepalen het geslacht aan de hand van de aanwezigheid van bepaalde hormonen in de allantois-vloeistof. Bij ‘Seleggt’ en ‘Plantegg’ wordt er een klein gaatje gemaakt in de eierschaal met behulp van een laser. Bij ‘in ovo’ wordt er met een naald een gaatje gemaakt in de eierschaal. Via diverse laboratoriumtechnieken wordt vervolgens het geslacht bepaald.

De afdeling MeBioS aan de KU Leuven doet nog verder onderzoek. Een van de technieken is de ‘nabij-infrarood spectroscopie’. Die heeft een accuraatheid van 98% op dag 13 van incubatie op bruine eieren. Deze techniek werd niet verder commercieel ontwikkeld, omdat deze enkel toepasbaar is op bruine eieren. Ook is de geslachtsbepaling slechts relatief laat mogelijk.

Gasanalyse is een chemische niet-invasieve techniek die zich momenteel op het niveau van strategisch basisonderzoek bevindt. Nog dit jaar wordt een besluit genomen over het potentieel van deze techniek voor verdere ontwikkeling.

Een derde techniek is de ‘microfluidische sensortechnologie’ (chemisch of DNA). Deze minimaal invasieve techniek bevindt zich ook op het niveau van strategisch basisonderzoek. De ontwikkeling van deze sensor heeft als doel een eigen eistaal op te nemen en een meting uit te voeren op relevante biomerkers voor het geslacht.

De Vlaamse broeierijsector heeft al wat ervaring opgedaan met het ‘in ovo’ seksen. De resultaten zijn wisselend. De foutenmarge bij de gebruikte techniek was te hoog. Daardoor zijn er te veel haantjes geboren.

Steunmaatregelen binnen het departement Landbouw bieden de mogelijkheid om innovatietechnieken kansen te bieden en te ondersteunen. Minister Crevits denkt daarbij aan de oproepen voor operationele groepen in het kader van het Europees partnerschap voor innovatie (EIP) en aan projectsteun voor innovaties in de landbouw vanuit het Vlaams Landbouwinvesteringsfonds (VLIF).

Fons Jacobs

Lees ook in Pluimvee

Meer artikelen bekijken