India wil komend jaar dubbel zoveel tarwe uitvoeren

India wil zich profileren als permanente wereldspeler op vlak van de export van tarwe.
India wil zich profileren als permanente wereldspeler op vlak van de export van tarwe. - Foto: TD

Het land wil in het komende jaar een record van 15 miljoen ton tarwe uitvoeren, dubbel zoveel als de meer dan 7 miljoen ton vorig jaar, meldt de minister van Voedsel en Handel Piyush Goyal. Egypte heeft al toegezegd om Indiase tarwe te kopen.

Door de oorlog in Oekraïne zijn er problemen met de toeleveringsketen in het Zwarte Zeegebied, dat normaal gezien goed is voor een kwart van de export van graan. Daardoor stijgen de voedselprijzen tot een recordhoogte. Indiase tarwe is door de oorlog en de droogte in bepaalde regio's in Afrika dan ook plots erg gegeerd, nu in heel wat armere landen een voedselcrisis dreigt.

Egypte

Egypte, wereldwijd de grootste inkoper van graan uit Oekraïne, is alvast komen aankloppen bij New Delhi, meldt het Egyptische ministerie van Landbouw. India wil 3 miljoen ton tarwe naar Egypte verschepen dit jaar, zegt minister Goyal. Indiase tarwe-exporteurs trekken naar Europa om er gesprekken te starten met inkopers. India lonkt ook naar andere markten en zal handelsdelegaties sturen naar Marokko, Tunesië, Indonesië, de Filipijnen, Thailand, Vietnam, Turkije, Algerije en Libanon om te bekijken hoe de tarwe-export uitgebreid kan worden.

Regels versoepelen

New Delhi vraagt ook aan de Wereldhandelsorganisatie om de regels te versoepelen zodat het tarwe kan exporteren uit de staatsreserves, om zo landen te helpen die met tekorten kampen door de oorlog. India heeft een enorm overschot aan tarwe na recordoogsten vorig jaar. Begin april had India bijna 19 miljoen ton graan opgeslagen, meer dan dubbel zoveel als wat de overheid voorschrijft.

Belga

Meest recent

Meest recent