Bitter smaakje houdt vogels weg van jonge maïsplantjes

Vogels houden niet van maïszaad met een Initio Bird Protect Next Generation behandeling (middenste rijen). Ze zullen kiezen voor onbehandelde plantjes.
Vogels houden niet van maïszaad met een Initio Bird Protect Next Generation behandeling (middenste rijen). Ze zullen kiezen voor onbehandelde plantjes. - Foto: KWS

Het is vandaag belangrijker dan ooit om voldoende eigen voeders te produceren. “Voor dit seizoen is er zeker voldoende maïszaad beschikbaar voor de Benelux”, stelt Jan Bakker, directeur KWS Benelux. Ook voor het volgende seizoen ziet hij op dit moment nog geen groot gevaar op tekort. De teeltkosten zullen toenemen door de duurdere bemesting en gewasbeschermingsmiddelen en de hogere brandstofkosten en daarmee ook hogere droogkosten.”

Daarom is het zaak om je teelt te optimaliseren en je maïs van bij de start optimaal te verzorgen. “Een topopbrengst begint immers bij een goede start”, benadrukt Jan Bakker.

Alternatieven voor Mesurol

Een zaadontsmetting beperkt en voorkomt schade door schimmels, insecten en vogelvraat. Sinds 2020 verdween de zaadbehandeling Mesurol (methiocarb) echter noodgedwongen van het toneel. Mesurol bood zowel bescherming tegen insecten als tegen vogelvraat. Vele zaadveredelaars maakten nadien de overstap naar Korit (ziram) als vogelafweermiddel.

Bij KWS gebruikt men sinds enkele jaren Initio Bird Protect als maïszaadbehandeling. Deze coating bevat onder andere Korit. Daarnaast zorgen zink, mangaan, humuszuren en speciale bacteriën voor een snellere beschikbaarheid van fosfaat wat op zijn beurt zorgt voor een snellere kieming en jeugdgroei. Voor de bescherming tegen schimmels werd ook Redigo M toegevoegd.

Nieuwe generatie

“Maar ook Korit zal weldra uit het beschikbare gamma verdwijnen”, vertelt Jan Bakker. KWS werkte daarom de voorbije jaren aan een milieuvriendelijk alternatief. “We brengen hier dit jaar – op het eind van dit seizoen – maïszaad op de markt dat werd gecoat met Initio Bird Protect Next Generation. Het zaadje en de kiemplant krijgen een boost bij de start door de elementen van Initio. Het fungicide Redigo M voorkomt de aantasting door kiemschimmels. In de nieuwe formulering is de vogelafweer Korit vervangen door een gebruiksvriendelijke onschadelijke vogelbescherming. Het product is niet giftig, het geeft vooral een bittere smaak aan het zaadje en de kiemplant waardoor de vogels snel afhaken.”

Wanneer vogels - voornamelijk kraaiachtigen, fazanten en duiven - je pas gezaaide maïs ontdekken, kunnen ze immers een slagveld maken van je perceel. De meeste schade treedt op vanaf zaaien tot het tweebladstadium van de maïs. “De vogels pikken niet alleen de zaden uit de grond, ze trekken ook de kiemplantjes uit de grond. Ze vreten aan het coleoptyl. Hongerige vogels zullen dit initieel zeker nog doen, maar het nieuwe product smaakt zodanig bitter – vies dus – dat ze de rest van het veld ongemoeid zullen laten. Ze zullen elders op zoek gaan naar eten. Daarmee wordt bovendien voorkomen dat de vogels eventueel andere ingrediënten van de coatings binnen krijgen. En een gelukkige bijkomstigheid: de zaden en plantjes blijven.”

Zaaien zonder vrees

Volgens Jan Bakker heeft Initio Bird Protect Next Generation 3 belangrijke voordelen: de jeugdgroei verloopt vlot, de vogels blijven weg en het product is bovendien ook heel veilig voor alle gebruikers. “Je kunt dus maïs zaaien zonder vrees.” In Denemarken is het middel intussen 2 jaar in gebruik, in Zwitserland 1 jaar. “In de Benelux kan dit seizoen al een eerste ervaring opgedaan worden. Volgend seizoen zal deze nieuwe coating onbeperkt beschikbaar zijn.”

Anne Vandenbosch

Meest recent

Meest recent