Startpagina L&T- Salon

19e Land- en Tuinbouwsalon Roeselare

Expo Roeselare op de Hallen Schiervelde is van zaterdag 25 tot en met maandag 27 februari het toneel van het Salon voor Landbouw, Tuinbouw en voor het eerst ook voor Park. Mechanisatie blijft sterk vertegenwoordigd op de beurs. “Boeren blijven materiaalfreaks”, glimlachte organisator Nic Vermaut.

Leestijd : 3 min

Mee op vraag van de exposanten werd de focus breder getrokken. Specifiek op maandag worden groendiensten, tuinaanleggers en tuinliefhebbers gelokt met een demodag. “We zien namelijk een steeds groeiende markt van de tuinliefhebber en de tuinaanlegger, die nood hebben aan semi- en professioneel materiaal”, aldus organisator Nic Vermaut (Well Communications). “De machineleveranciers van de landbouwers worden straks ook het winkelpunt van de particulier en de tuinaanlegger”, voorspelde hij.

Grote verwevenheid

Maar land- en tuinbouw blijven uiteraard centraal staan op 19e editie van de beurs. De eerste editie vond plaats in 1979. Vaak wordt gesteld dat de plek op de kalender -niet ver na Agriflanders- een risico voor beursmoeheid bij exposant en bezoeker inhoudt. Maar opschuiven is geen optie. “Nog een week later en het risico dat de (groente)boeren massaal op het veld zitten, zou heel groot worden”, antwoordde de heer Vermaut beslist. “Bovendien is het zo dat als Agriflanders een goede beurs is, wij meestal ook een goede beurs kennen.”

Als reden hiervoor ziet de beursorganisator de grote verwevenheid met de West-Vlaamse land- en tuinbouw. “Driekwart van de 100 tot 120-tal exposanten geven aan zelf niets in ‘Gent’ te zoeken te hebben. Ofwel werken ze lokaal, ofwel net heel internationaal.”

Innovaties

En nee, het is geen contradictie, maar lokale kmo’s kunnen vaak heel internationaal werken. Denk maar aan de regionale machinebouwers. “Deze worden geroemd tot ver buiten onze grenzen. Er lopen machines ‘made in West-Vlaanderen’, van Zuid-Amerika tot in Azië en niet omdat die van ons de goedkoopste zijn, maar veruit de beste, meest innovatieve én bovendien op maat”, zo klinkt het.

Dat innovatieve aspect van de toelevering wil het Salon in de kijker stellen op de innovatiestand. Deze werd in vergelijking met vorige editie twee jaar geleden in omvang verdubbeld. In totaal beslaat de beurs ongeveer 10.000 m2.

Innovaties die er aan het publiek zullen voorgesteld worden zijn de thermische onkruidbrander van Vanhoucke Machine Engineering, de bloemkoolmachine en zelfrijdende vlasmachine van Verhoest Marc Landbouwmachines, het Addaxmotors elektrisch commercieel voertuig met kipper, de Deutz-Fahr 6215 RCshift bij nv Vanhoutte en de AXIS EMC-kunstmeststrooier van Landbouwmachines Kerckaert. Machines boven dus.

Buitenbeentje in het rijtje is Delmotte Agriculture. Zij ontwikkelden een dienst waarbij ze kippenstallen instrooien met een maximale aandacht voor bioveiligheid. De strooimachine rijdt van in de volumewagen rechtstreeks in de stal. Delmotte Agriculture levert ook Wavalit, een verfijnde fractie van vlaslemen als strooisel voor melkveestallen.Uit al deze genomineerden zal de jury een laureaat van de innovatieprijs kiezen.

Alternatieve onkruidbestrijding

Zondag is traditioneel de dag waarop de hallen het volst lopen. Zaterdag en maandag geven meer ruimte aan de professionelen. “Dit is een beurs waar nog echt deals worden gesloten”, aldus Nic Vermaut. Maandag moet dé dag van de groensector worden. De beurs nodigde alle 2.750 Oost- en West-Vlaamse tuinaannemers uit; 300 ervan gaven al aan te komen. Ook groendiensten en gemeentebesturen werden uitgenodigd.

Het Salon brengt alle belangrijke regionale leveranciers van alternatieve onkruidbestrijding samen. Vanaf 2015 mogen openbare diensten zoals gemeenten en ocmw’s niet meer sproeien tegen onkruid. Op het seminarie op maandag worden de alternatieve onkruidbestrijdingsmogelijkheden en hun effecten besproken, met focus op onkruidbestrijding met heet water. Aan de hand van studies wordt de effectiviteit van elke alternatieve bestrijding besproken. Tijdens het seminarie gaat men op zoek naar welke oplossing tot op heden het beste alternatief is. Het seminarie vindt plaats om maaandag 27 februari om 14 uur op de centrale stand aan de ingang.

Vooral boeren

Met de aanwezigheid van heel wat neerhofdieren blijft de beurs ook de deur openhouden naar het grote publiek. Maar uit een evaluatie van de cijfers van twee jaar geleden blijkt dat driekwart van de bezoekers bestond uit actieve land- en tuinbouwers. Nog eens 20 % van de bezoekers bestond uit professionele niet-landbouwers. Slechts drie procent bestond uit particulieren.

De organisatie hoop om over de drie dagen 15 tot 20.000 bezoekers naar de beurs te lokken. Zaterdag is de feestelijke opening om 10:15, met toespraken van Vlaams Volksvertegenwoordiger Francesco Vanderjeugd en Europees Parlementslid Hilde Vautmans (beiden Open VLD).

IDC

Lees ook in L&T- Salon

Meer artikelen bekijken