Kaasproductie in Milcobelfabriek in Moorslede stilgelegd na listeriabesmetting

De kaasproductie bij Milcobel in Moorslede ligt tijdelijk stil door een listeriabesmetting.
De kaasproductie bij Milcobel in Moorslede ligt tijdelijk stil door een listeriabesmetting. - Foto: Milcobel

Zuivelcoöperatie Milcobel heeft in Moorslede een kaasfabriek waar onder andere de kazen Oud Brugge, Nazareth en Brugse Blomme worden geproduceerd. Er werken zo’n 180 mensen.

Listeria is een bacterie die een ernstige voedselinfectie kan veroorzaken. De consumptie is vooral gevaarlijk voor zwangere vrouwen, die een miskraam riskeren, of voor oudere mensen of mensen met een verzwakt afweersysteem. Dan kan de bacterie zelfs dodelijk zijn.

Geen producten in de handel

Volgens HLN kwam de besmetting 2 weken geleden aan het licht na het vullen van een pekelbad. De kazen worden gezouten in zo’n pekelbad. “Bij de kwaliteitscontrole werd een zeer lage concentratie van listeria vastgesteld in één van onze 7 pekelbaden. Wij hebben daarop zelf het Voedselagentschap (FAVV) op de hoogte gebracht”, zegt de CEO van Milcobel, Nils van Dam. “Normaal kan listeria niet overleven in pekel dus wij weten dat het een tijdelijke besmetting is geweest.” Toch nam het bedrijf geen enkel risico en werden alle producten geblokkeerd.

Momenteel worden de betreffende producten geanalyseerd. “Intussen zijn er enkele producten met een besmetting gevonden en die zijn meteen vernietigd. Wij kunnen wel bevestigen dat er geen onveilige producten zijn uitgeleverd. Die hebben dus zowel de handel als de consument niet bereikt.”

Productie tijdelijk stopgezet

Het bedrijf werkt nu verder samen met het FAVV om te kijken welke stappen er moeten worden genomen. “De productie ligt sinds dit weekend volledig stil. De gezondheid van onze consumenten en medewerkers gaat voor”, zegt de CEO. Verder zijn er al extra reinigingen gestart en wordt er ingezet op extra staalnames, analyses en controles.

Belga/AV

Meest recent

Meest recent