Startpagina Bieten

Bieten sterven af als gevolg van boorgebrek

KBIVB bemerkt boorgebrek in verschillende percelen. Best is te letten op symptomen en zo nodig preventief te werken.

Leestijd : 1 min

In talrijke percelen verschijnt er boorgebrek. Dit gebrek neemt nog toe door de droge omstandigheden van dit seizoen. De symptomen zijn de ontwikkeling in zones in het veld, necrotische bruine vlekken op de bladstelen en het klein blijven en afsterven van de hartbladeren. Verder zullen de oudere bladeren vergelen en broos worden, erna zwart worden en sterven.

De beschikbaarheid van boor hangt af van de pH van de bodem. Het is beschikbaar voor een pHKl van 6 tot 6,5 voor zandige leemgronden en 6,7 tot 7,1 voor leemgronden.

Het gebrek wordt groter door de droogte in de lente en de blokkages kunnen verergeren door een te hoge bekalking vlak voor de teelt van bieten.

De bestrijding kan enkel preventief gebeuren door een toediening van boor in de gronden met een laag boorgehalte (<0,50 mg/kg grond): 500 g boor/ha. De toediening moet gebeuren voor het sluiten van de bietenrijen.

Een samenvattend document over de verschillende wortelziekten is beschikbaar op de website van het KBIVB. Het is belangrijk uw percelen te bezoeken tijdens de rooi en uw bietenhopen te observeren om eventuele wortelziekten die aanwezig zijn in uw percelen te identificeren. Op die manier kunt u bestijdingsmaatregelen toepassen die bijna allemaal preventief zijn!

KBIVB

Lees ook in Bieten

Meer artikelen bekijken