Multi-inzetbare hagelnetten

Volgens minister Crevits zijn hagelnetten in heel wat meer situaties nuttig dan enkel maar bij bescherming tegen hagel.
Volgens minister Crevits zijn hagelnetten in heel wat meer situaties nuttig dan enkel maar bij bescherming tegen hagel. - Foto: TD

Minister Crevits (cd&v) maakte deze bedenking in de commissie Landbouw, waar parlementariërs Emmily Talpe (Open VLD), Karolien Grosemans (N-VA) en Ludwig Vandenhove (Vooruit) zich zorgen maakten over de eventuele schade die de nachtvorst van begin april zou kunnen gemaakt hebben.

Niet vooruitlopen

De minister wil niet vooruitlopen op de inschatting van mogelijke oogstverliezen. Ook al stond de Conferencepeer – goed voor 90% van het perenareaal in Vlaanderen – begin april al in bloei en heeft de nachtvorst heel wat bloesems aangetast, toch wil zij geen overhaaste conclusies trekken. Ze wacht het verdere verloop van het seizoen af.

Bij appels is de impact kleiner: 20 tot 30% van de bloesems bij Jonagold kan geraakt zijn door de vorst. Het is echter best mogelijk dat bomen en vruchten zich verder goed ontwikkelen doorheen het seizoen. Bij kersen zijn het vooral de vroege bloeiers die mogelijk schade kunnen hebben. Men vermoedt evenwel dat de impact op de oogst klein zal zijn.

Hilde Crevits waagt zich dus niet aan voorspellingen. Er zal sowieso een impact zijn op de totale oogst, maar duidelijkheid is er pas eind juli bij de eerste oogstramingen.

Beschermen is de boodschap

Beschermende maatregelen dragen bij tot het verminderen van de schade. Daarom zijn hagelnetten van groot belang voor de fruittelers. Ze vormen niet alleen een schild tegen hagel, maar kunnen de temperatuur bij vriesnachten tot 1,5 °C minder sterk laten dalen. Deze netten beschermen ook bij hete zomers, zoals tijdens de 2 voorbije jaren. Toen hebben hagelnetten de appels en peren ook kunnen beschermen tegen zonnebrand.

“Dat is een reden om hagelnetten een andere naam te geven, omdat ze multi-inzetbaar zijn en omdat ze de teler helpen om een aantal risico’s in te perken”, vindt minister Crevits. Volksvertegenwoordiger Talpe schoof de minister het voorstel toe om de hagelnetten tot ‘omninetten’ om te dopen.

Grote investering

Percelen van hagelnetten voorzien vergt een belangrijke investering. Daarom biedt het Vlaams Landbouwinvesteringsfonds (VLIF) tot 40% steun, afhankelijk van de leeftijd van de boer. Vanuit de gemeenschappelijke marktordening (GMO) Groenten en Fruit wordt er 50% steun gegeven voor collectieve investeringen gericht op oogstprotectie, zoals hagelnetten, overkappingen en toestellen en materialen die lentenachtvorst beperken. In Heuvelland werken sommige fruittelers met een soort ledverlichting die ranken op een kerstboom laten lijken. Andere schadebeperkende instrumenten in de fruitsector zijn eiwitbehandelingen voor planten en vuurpotten.

Minister Crevits wijst nog op het belang van de ondersteuning waarop fruittelers een beroep kunnen doen bij het afsluiten van een erkende brede weersverzekering. Zo’n verzekering dekt schade als gevolg van storm, hagel, ijs, regenval, droogte en vorst. Dit jaar wordt tot 65% van het betaalde bedrag aan verzekeringspremies terugbetaald.

Fons Jacobs

Meest recent

Meest recent