Startpagina Akkerbouw

Aardappelvelden groeien nog aardig aan

Het internationaal Proefcentrum voor de Aardappelteelt (PCA) en hun Waalse evenknieën Fiwap en Carah berichtten eerder deze week over de evolutie in de groei van het aardappelgewas.

Leestijd : 3 min

De waarnemingen zijn gebaseerd op bemonstering van percelen in Vlaanderen en Wallonië vorige week.

Bintje heeft het moeilijk

De percelen met Bintje zaten zo op 133 groeidagen. De gemiddelde bruto-opbrengst, dus met afval en alle maatsorteringen, steeg tot 41 ton/ha (variatie van 31 tot 54 ton/ha). Een opbrengsttoename van 580 kg/ha per dag of meer dan acht ton per ha in twee weken tijd werd genoteerd. Het resultaat hiervan wordt mede toegeschreven aan het wisselvallige weer met goede groeiomstandigheden. Het percentage in de grove sortering (+50 mm) ligt op 65% met een zeer grote variatie tussen de velden.

Door de vlotte groei de voorbije weken zijn we wat dichter opgeschoven naar het tienjarige gemiddelde. Na evenveel groeidagen ligt dit op 48 ton/ha. Echter is de opbrengst dit jaar nog steeds de laagste van de voorbije jaren.

Doordat de bodem door de weersomstandigheden weer wat vochtiger is geworden, kan er meer water opgenomen worden door de knollen. Het onderwatergewicht schommelt tussen 317 en 402 g/5kg, op bijna alle percelen daalde dit. Van alle bemonsterde partijen was de frietkwaliteit nog uitstekend: weinig heterogene frieten en zonder suikertoppen. De afrijping verloopt minder snel dan de voorbije jaren.

Op alle percelen met Bintje vonden de medewerkers van PCA doorwas. Secundaire knollen blijven het meest voorkomende symptoom. Hierdoor nam ook het aantal knollen per struik toe. Verder was het opmerkelijk hoe het verschil zichtbaar is tussen percelen, die al dan niet behandeld waren met maleïnehydrazide.

In Wallonië steeg de opbrengst de voorbije twee weken met negen ton per hectare (tot 49 ton/ha). De kloof met Vlaanderen blijft 8 ton/ha. Het Belgisch gemiddelde bedraagt nu 45 ton/ha.

Fontane presteert sterk

De bemonsterde partijen Fontane hebben er zo’n 131 groeidagen opzitten. Hier meldt Veerle De Blauwer van het PCA opnieuw dat het groeizame weer met gematigde temperaturen en vocht tot onder het knolnest, het gewas duidelijk aan groei wist te houden. De gemiddelde bruto-opbrengst van Fontane nam toe tot 46 ton/ha, variërend van 36 tot 54 ton/ha. Dit is een aangroei van twaalf ton in twee weken of ongeveer 840 kg/ha per dag. Sommige percelen hebben het echter moeilijk om mee te kunnen in opbrengst. Zo’n 74 tot 90 % van de opbrengst behoort tot de sortering +50mm. De groei in Wallonië en Vlaanderen is zeer gelijklopend. Voor België komen we uit op een gemiddelde opbrengst van 45 ton/ha, 81 % zit in de sortering ‘+50 mm’ en het onderwatergewicht zit op 376 g/5kg.

Medewerkers van het PCA zagen ook dat de ‘beregende’ velden nog steeds een grotere opbrengst hebben, maar dat het verschil kleiner wordt. Momenteel zit er een verschil van drie ton op per hectare (beregende velden 48 ton/ha). Net als bij Bintje, daalde bij Fontane het onderwatergewicht.

Bij het PCA bemerken ze dat Fontane over het algemeen bijzonder goed stand houdt. “Op heel wat velden werden nog maar pas de eerste tekenen van afrijping gezien”. Ze waarschuwen wel dat Alternaria (en soms Verticillium) de afrijping kan versnellen. “Bescherm uw gewas dus”, luidt het advies.

Blauwgevoeligheid bij Challenger

Er werden ook een achttal percelen met het ras Challenger bemonsterd. Zij komen nu uit op een opbrengst van 49 ton/ha, variërend tussen 41 en 58 ton/ha. In de sortering +50 mm werd gemiddeld 86% gevonden. Enkele percelen hadden al knollen in de sortering +70 mm.

Het onderwatergewicht lag op alle percelen al boven 360 g/5kg. De waarden schommelen tussen 377 en 456! Het gevaar voor een hoge blauwgevoeligheid is dus zeer reëel. Challenger begint nog maar weinig af te rijpen (waardes tussen 0 en 18%), doorwas werd nauwelijks gevonden en de frietkleur is overal zeer goed.

Innovator en droogtestress

In Wallonië behalen de bemonsterde percelen met het ras innovator een mooi resultaat voor een ras dat vrij vroegrijp en droogtegevoelig is. Een gemiddelde opbrengst van 50 ton/ha werd er gezien. Net omwille van de droogtegevoeligheid wordt verwacht dat in Vlaanderen de opbrengstresultaten van Innovator minder goed zullen uitvallen. De afrijping schommelt rond de 30% (tussen 3 en 45%). Het onderwatergewicht was zoals vaker bij Innovator lager. Het gemiddelde komt uit op 370 g/5kg met een variatie van 342 tot 387 g/5kg.

Naar Veerle De Blauwer, PCA

Lees ook in Akkerbouw

Meer artikelen bekijken