Startpagina Agridagen

Artan van de Janshoek van Jan Gorssen wint Gouden Piétrain-award

De Vlaamse Piétrainfokkerij (VPF) bekroont jaarlijks een uitmuntende beer. Artan van de Janshoek, van fokker en tevens eigenaar Jan Gorssen, krijgt de titel van Gouden Piétrain 2021.

Leestijd : 2 min

Traditioneel reikt de VPF de Gouden Piétrain jaarlijks uit op Agribex of Agriflanders.

Door het laattijdig afgelasten van Agribex eind vorig jaar, besloot VPF om de award van 2021 uit te reiken op de Agridagen in Ravels.

VPF is standhouder op deze beurs en hoopt vele fokkers en klanten opnieuw in levende lijve te kunnen ontmoeten.

Allround winnaar

Met Artan van de Janshoek hebben we deze keer een allround beer als winnaar. Hierbij etaleerden de nakomelingen in de selectiemesterij niet alleen een heel degelijke groei en een uitstekende karkaskwaliteit, maar hebben ze ook een uitstekende voederconversie neergezet (tabel 1). In de kraamstal waren de worpen beter dan gemiddeld, wat resulteerde in een niet onaardige kraamstalindex van 126,6 punten (tabel 2). Zelf valt Artan op door zijn lengte, gecombineerd met een droge bespiering (zie foto), wat we dan ook terugzien in zijn bedrijfsprestatietoets (tabel 3). Hierbij woog Artan als jonge beer op een leeftijd van zo’n 6,5 maand 130 kg, en waren zijn spekdikte 5 mm en zijn carrédikte 84 mm, op basis van een ultrasone meting met het Piglog 105 toestel.

19-3346-PIETRAIN-web-new-new

Mooie afstamming

Het is dan ook niet verwonderlijk dat we in de afstamming van Artan meerdere toppers van de vroegere fokwaardehitlijsten terugvinden, zoals de stamvaders Osterix van het Loonderhof, Siet van de Janshoek, Super en Opmars van de Blomberg. De kwaliteiten van Opmars werden destijds ontdekt in een project van KU Leuven en van het Instituut voor Landbouw-, Visserij- en Voedingsonderzoek (ILVO) dat de interactie tussen genotype en milieu onderzocht. Deze lijn komt, met de invoering van de fokwaardeschatting ‘nieuwe stijl’ eind 2020, wat nadrukkelijker op de voorgrond in het Optimal Prime-segment. De Opmars-vaderlijn levert dit jaar met Artan niet alleen de winnaar van de Gouden Piétrain, maar trouwens ook een kleinzoon die op de tweede plaats kwam: Amore van de Blomberg.

Jürgen Depuydt,VPF

Lees ook in Agridagen

We focussen nu vooral op welzijn, gezondheidspreventie en milieu

Pluimvee Proefbedrijf Pluimveehouderij in Geel staat al 26 jaar in voor onderzoek en advisering rond pluimvee. Momenteel worden er zo’n 13 projecten tegelijk uitgevoerd. De focus van die projecten veranderde over de jaren heen regelmatig naargelang wat mensen belangrijker gingen vinden.
Meer artikelen bekijken