Artan van de Janshoek van Jan Gorssen wint Gouden Piétrain-award

Traditioneel reikt de VPF de Gouden Piétrain jaarlijks uit op Agribex of Agriflanders.

Door het laattijdig afgelasten van Agribex eind vorig jaar, besloot VPF om de award van 2021 uit te reiken op de Agridagen in Ravels.

VPF is standhouder op deze beurs en hoopt vele fokkers en klanten opnieuw in levende lijve te kunnen ontmoeten.

Allround winnaar

Met Artan van de Janshoek hebben we deze keer een allround beer als winnaar. Hierbij etaleerden de nakomelingen in de selectiemesterij niet alleen een heel degelijke groei en een uitstekende karkaskwaliteit, maar hebben ze ook een uitstekende voederconversie neergezet (tabel 1). In de kraamstal waren de worpen beter dan gemiddeld, wat resulteerde in een niet onaardige kraamstalindex van 126,6 punten (tabel 2). Zelf valt Artan op door zijn lengte, gecombineerd met een droge bespiering (zie foto), wat we dan ook terugzien in zijn bedrijfsprestatietoets (tabel 3). Hierbij woog Artan als jonge beer op een leeftijd van zo’n 6,5 maand 130 kg, en waren zijn spekdikte 5 mm en zijn carrédikte 84 mm, op basis van een ultrasone meting met het Piglog 105 toestel.

Mooie afstamming

Het is dan ook niet verwonderlijk dat we in de afstamming van Artan meerdere toppers van de vroegere fokwaardehitlijsten terugvinden, zoals de stamvaders Osterix van het Loonderhof, Siet van de Janshoek, Super en Opmars van de Blomberg. De kwaliteiten van Opmars werden destijds ontdekt in een project van KU Leuven en van het Instituut voor Landbouw-, Visserij- en Voedingsonderzoek (ILVO) dat de interactie tussen genotype en milieu onderzocht. Deze lijn komt, met de invoering van de fokwaardeschatting ‘nieuwe stijl’ eind 2020, wat nadrukkelijker op de voorgrond in het Optimal Prime-segment. De Opmars-vaderlijn levert dit jaar met Artan niet alleen de winnaar van de Gouden Piétrain, maar trouwens ook een kleinzoon die op de tweede plaats kwam: Amore van de Blomberg.

Jürgen Depuydt,VPF

Meest recent

Meest recent