Startpagina Pluimvee

Fipronil in eieren - Groen licht voor steunmaatregelen bedrijven en class action voor KMO's en zelfstandigen

De ministerraad heeft een aantal maatregelen goedgekeurd die midden augustus werden aangekondigd na het uitbreken van de fipronilbesmetting. Ze maken deel uit van het pakket van tien concrete sociaaleconomische maatregelen om de bedrijven te helpen die getroffen zijn door de fipronilcrisis in de eiersector.

Leestijd : 2 min

Premier Charles Michel verklaarde dat er overleg is geweest met de betrokken sectoren en met de deelstaten. Op de ministerraad werd ook een stand van zaken gegeven van het dossier.

Minister van Middenstand Denis Ducarme kondigde op de persconferentie na de ministerraad aan dat een voorontwerp van wet werd goedgekeurd dat het Wetboek van Economische Recht wijzigt zodat de rechtsvordering tot collectief recht, of de 'class action' uitgebreid wordt naar de zelfstandigen en KMO's. Op die manier kunnen zij, indien ze slachtoffer zijn van een massaschade, eenvoudiger herstel van hun schade bekomen.

Daarnaast werden ook twee maatregelen goedgekeurd om de pluimveesector te ondersteunen. Die maken het mogelijk de opgelopen operationele kosten te vergoeden en een compensatiemechanisme op te zetten voor de geleden economische schade.

De ministerraad erkende de fipronilbesmetting ook als een 'onvoorzien incident' in de zin van het koninklijk besluit van 10 november 2005. Dat maakt het beroep mogelijk op een specifieke provisie van het Federaal Voedselagentschap FAVV van 10 miljoen euro. Deze zal het mogelijk maken de materiële kosten opgelopen door de operatoren te vergoeden en de uitzonderlijke uitgaven van het FAVV te dekken. De gedekte kosten omvatten de kosten voor laboratoriumanalyse, de kosten voor de vernietiging van de niet-conforme eieren en producten, de kosten voor het ruimen van het besmette pluimvee beslist door de landbouwer en de bijkomende controlekosten van het FAVV. Tenslotte is ook een voorontwerp aanvaard dat federale compensaties aan bedrijven die het slachtoffer zijn geworden va n fipron il mogelijk maakt. Deze maatregel werd genomen om hen te helpen het hoofd te bieden aan deze inkomstenderving door de blokkering of vernietiging van producten.

Minister van Economie Kris Peeters verlengt van zijn kant de mogelijkheid om tijdelijke werkloosheid wegens overmacht in te roepen ten gevolge van de fipronilcrisis, met één maand tot eind september. Dat gebeurt op vraag van de sector. In de maand augustus maakten 5 bedrijven uit de regio Turnhout (3), Hasselt en Roeselare gebruik van deze mogelijkheid, samen goed voor 126 werknemers. Dat blijkt uit cijfers van de RVA. "Er zijn nog steeds bedrijven die getroffen worden door de gevolgen van de fipronilcrisis. Het is belangrijk dat we deze bedrijven én de mensen die er werken ondersteunen. Door tijdelijke werkloosheid toe te staan, kunnen zij een moeilijke periode overbruggen en hun toekomst veilig stellen", verklaarde Peeters.

De beslissingen zullen worden gemeld aan de Europese Commissie.

Belga

Lees ook in Pluimvee

Meer artikelen bekijken