Startpagina Actueel

Innovatieve onderzoeksboerderij TRANSfarm maakt omslag van laboratorium naar de praktijk mogelijk

De omslag van laboratoriumproeven naar praktijkklare systemen vergt een aangepaste omgeving en opschaling. In dat kader werd TRANSfarm, op de site van voormalige Zoötechnisch centrum van de KU Leuven, gerealiseerd. Op 20 mei wordt de site officieel geopend.

Leestijd : 2 min

TRANSfarm is de opvolger van het Zoötechnisch Centrum in Bierbeek. De plannen om er een breder onderzoekscentrum in op te bouwen, dateren van 2015. In 2019 is de bouw en zijn de eerste onderzoeksactiviteiten gestart.

"Er was grote nood aan extra onderzoeksruimte", zegt Gerard Govers, vicerector van de Groep Wetenschap & Technologie aan de KU Leuven. "Om onderzoek van de laboratoriums in Heverlee naar de praktijk te brengen is opschaling nodig. Daarvoor is deze middelgrote schaal ideaal."

Zo wordt er op de site gekeken naar nieuwe voederadditieven of eiwitbronnen voor varkens, die minder soja bevatten. De varkens zitten samen in stallen, zoals op een boerderij. "De temperatuur en het klimaat worden volledig gestuurd, het gedrag van de dieren wordt gemonitord en al hun eten en drinken wordt strikt bijgehouden", legt Wouter Merckx, directeur van het centrum, uit. "Onderzoek naar veevoeder is bijzonder nuttig in het kader van de klimaattransitie."

In aparte units worden voederproeven uitgevoerd.
In aparte units worden voederproeven uitgevoerd. - Foto: AV

Ook vaccinoloog Johan Neyts voert onderzoek op de site. Hij bestudeert op dit moment bijvoorbeeld wat de mogelijkheden zijn van 'vaccinpleisters'. Pleisters met de actieve bestanddelen van een vaccin, worden op varkens gekleefd, omdat de huid van een big sterk gelijkt op die van een mens. De pleisters hebben als voordeel dat er geen naalden meer nodig zijn.

Vaccinoloog Johan Neyts bestudeert op deze site bijvoorbeeld wat de mogelijkheden zijn van 'vaccinpleisters'.
Vaccinoloog Johan Neyts bestudeert op deze site bijvoorbeeld wat de mogelijkheden zijn van 'vaccinpleisters'. - Foto: AV

Dit jaar komt er op de site ook een pilootproductielijn voor waterstofpanelen. Het Solhyd-project van de KU Leuven doet al een goede 10 jaar onderzoek naar waterstofpanelen, die uit licht en lucht waterstof kunnen halen. Voor het eerst zal nu ook worden getracht de panelen op grotere schaal te produceren. Dit project werd trouwens als enige Belgisch project genomineerd voor de internationale inventor award van het European Patent Office. Stemmen kan trouwens via www.solhyd.org/vote.

Het Solhyd-project doet onderzoek naar waterstofpanelen, die uit licht en lucht waterstof kunnen halen. Voor het eerst zal nu ook worden getracht de panelen op grotere schaal te produceren , vertelt Jan Rongé.
Het Solhyd-project doet onderzoek naar waterstofpanelen, die uit licht en lucht waterstof kunnen halen. Voor het eerst zal nu ook worden getracht de panelen op grotere schaal te produceren , vertelt Jan Rongé. - Foto: AV

De hele site wordt van energie voorzien via zonnepanelen en lucht-warmtepompen. Een deel van de zonnepaneleninstallatie staat boven een akker met zomertarwe. Via agrovoltaics onderzoekt men op welke manier zonnepanelen het best boven landbouwgewassen geplaatst kunnen worden.

Via agrovoltaics onderzoekt men hoe zonnepanelen boven landbouwgewassen een win-winsituatie kunnen worden.
Via agrovoltaics onderzoekt men hoe zonnepanelen boven landbouwgewassen een win-winsituatie kunnen worden. - Foto: AV

Tot hiertoe heeft de KU Leuven 7 miljoen euro geïnvesteerd in het project. TRANSfarm krijgt daarnaast ook nog 2 miljoen euro van de Vlaamse regering via het coronafonds. Op vrijdag 20 mei wordt de site officieel geopend voor enkele genodigden. De dag erna worden de deuren (Bijzondere Weg 12, Lovenjoel) opengezet voor het breed publiek.

Belga/AV

Lees ook in Actueel

Portugese regering rantsoeneert water voor landbouw

Actueel De Portugese regering heeft besloten water te rantsoeneren in het oosten van de Algarve. De toeristische regio in het zuiden kreunt onder de droogte. Het doel is om op termijn het gebruik van grondwater met 15% te verminderen
Meer artikelen bekijken