Startpagina Veeteelt

Fundament stikstofakkoord houdt stand, bijsturen kan nog

In verschillende interviews zaterdag stemmen de verschillende partijen uit de Vlaamse regering de violen. Het stikstofakkoord blijft overeind, luidt het bij cd&v, Open Vld en N-VA. Het openbaar onderzoek loopt nog, en er moet nog worden geëvalueerd.

Leestijd : 3 min

Vlaams vice-minister-president Bart Somers (Open Vld) zegt bij VRT dat aan de fundamenten van het stikstofakkoord niet wordt geraakt. Eerder deze week zei Open Vld-voorzitter Egbert Lachaert nog dat er fouten en ongerijmdheden in het akkoord zitten en dat dat moet herbekeken worden. Ook Vlaams parlementslid Gwendolyn Rutten vond dat het akkoord moest herbekeken worden. "Beter opnieuw beginnen en zekerheid geven", luidde het toen.

Niet raken aan fundamenten, bijsturen kan nog wel

Maar Somers beklemtoonde zaterdag dat aan de fundamenten van het akkoord niet wordt geraakt. "We moeten altijd blijven luisteren. Met rationele argumenten, bezwaren en kritieken moeten we rekening houden. Net daarvoor dient het openbaar onderzoek", klonk het. Hij waarschuwde ook dat we zonder stikstofakkoord naar een Nederlands scenario dreigen te gaan, waarbij rechters vergunningen moeten weigeren. Over zijn partijgenote Rutten zei Somers "dat het haar taak als parlementslid is om kritische vragen te stellen".

Zijn collega van cd&v Hilde Crevits zegt zaterdag in de krant De Tijd ongeveer hetzelfde over het stikstofakkoord: "Er loopt een openbaar onderzoek, iedereen kan bezwaren indienen en er kan bijgestuurd worden indien nodig. Maar zonder de doelstellingen in vraag te stellen,", klinkt het. Volgens haar is dat ook het standpunt van de nieuwe minister van Landbouw Jo Brouns (cd&v), en is het dus niet oké om hem te bestempelen als een lobbyist van de Boerenbond.

Het gaat om een “breed” akkoord

Vlaams minister-president Jan Jambon zegt zaterdag in het Nieuwsblad dat niemand in zijn regering het stikstofakkoord in vraag stelt. "Er loopt zoals altijd bij dit soort dossiers een openbaar onderzoek en nadien zullen we evalueren. De discussie gaat nu enkel over individuele landbouwbedrijven die dicht moeten. Dat is één element, maar het akkoord gaat breder dan dat. De oranje bedrijven. De vermindering van de varkensstapel. Investeringssteun om stallen stikstofvrij te maken. Niemand stelt dat in vraag. Het gaat maar over een veertigtal rode bedrijven. Op 12.000 veehoudersbedrijven". Denken dat het akkoord op sterven na dood is, noemt hij "flauwekul".

Doorgaan ondanks "niet het ideale parcours"

"Denken dat je nu de pauzeknop kan indrukken en opnieuw gaan onderhandelen, komt voor de landbouw én de economie neer op een enorme strop", waarschuwde De Wever in De Zevende Dag. Ook hij is voorstander dat het akkoord doorgaat. Ook al is er rond de lijst met classificaties "niet het ideale parcours" gereden. Zoals bekend zijn er 41 rode bedrijven die volgens het stikstofakkoord over 3 jaar moeten sluiten, waarvan rond een achttal bedrijven vragen rijzen bij hoe ze op die lijst terecht zijn gekomen. Bij de classificering is men "beginnen chipoteren met parameters, wellicht uit oprechte bezorgdheid over de impact op de landbouwbedrijven", maar daardoor heeft men "mist veroorzaakt in het dossier."

De Wever bekritiseert

Het akkoord veroorzaakt de voorbije weken spanning binnen de Vlaamse regering. De nieuwe minister van Landbouw Jo Brouns (cd&v) liet verstaan dat de rode lijst nog tegen het licht kan worden gehouden indien blijkt dat er fouten zijn gebeurd bij de totstandkoming. Vlaams parlementslid Gwendolyn Rutten (Open VLD) vindt dat het akkoord op juridisch drijfzand is gebaseerd en meent dat het best volledig wordt herbekeken.

Dat laatste noemt De Wever "NIMBY (not in my backyard of niet in mijn achtertuin, red.) op steroïden." "Zij graaft een put waarin iedereen kan vallen. We staan niet ver van het punt waarop niet alleen het hele land geen vergunningen meer kan krijgen, maar ook de hele economie." Meer algemeen herhaalt hij dat de hele sector door een transitie moet en dat het geen zin heeft oppositie te voeren tegen een akkoord dat je zelf gesloten hebt.

Belga - MV

Lees ook in Veeteelt

Meer artikelen bekijken