Startpagina Bedrijfsnieuws

Nieuwe krachtige én snelle verreiker bij JCB

JCB heeft een nieuwe landbouwverreiker gebouwd, de krachtigste én snelste die ze tot nu toe bouwden, namelijk de 542-70 Agri Pro.

Leestijd : 2 min

Bij dit nieuwe model werkte de Britse fabrikant stevig aan het samenspel van motor en transmissie. Vooreerst is een JCB 4,8 l DieselMax-motor toegepast, die 173 pk (129 kW) vermogen genereert en een koppel van 690 Nm.

DualTech VT

Deze motor is gemonteerd aan de DualTech VT-transmissie, die als nieuw concept in 2016 werd geïntroduceerd en die het beste van 2 werelden verenigt, namelijk een hydrostatische rijaandrijving in het lage snelheidsbereik tot 22 km/u en een powershift mechanische aandrijving voor transportsnelheden tot 50 km/uur. Met het nieuwe model reden we op afgesloten Engels terrein zelfs 57 km/uur, zonder dat we op een hobbelpaard zaten, heel comfortabel en zonder angst. Zachtjes het rempedaal bedienen bracht de 542-70 Agri Pro aangenaam tot stilstand, nadat we eerder een impressionante snelheidsacceleratie ervaarden. Er kan krachtig en precies geremd worden op de voor- en achteras. Het automatisch inschakelend JCB Smooth Ride System zorgt voor het veren van de laadarm.

De vorige modellen hadden een hydrostatisch rijbereik tot 19 km/uur en een mechanische rijaandrijving tot 40 km/u.

JCB werkte bij dit model aan een andere overbrengingsverhouding tussen motor en versnellingsbak en werkte met ZF andere powershiftstappen uit. Dit leidt tot betere rijprestaties op de weg en toegenomen trekkracht. Dat is niet alleen handig om aanhangwagens te trekken, maar ook bij het laden van stalmest op glad terrein.

Command Plus cabine

Wat hefprestaties betreft, zijn het dezelfde cijfers als de Agri, Agri Super en Agri Xtra-modellen, namelijk een hefcapaciteit van 4,2 ton. Bij een hefhoogte van 7,01 m tilt de machine nog 2,75 ton. De bekende Command Plus cabine is ook op het nieuwe model toegepast en heeft verschillende technieken om schokken af te veren, tevens biedt ze een beter zicht en is het geluidsniveau gedaald.

Meer capaciteit door meer snelheid en kracht

Bij de nieuwe 542-70 Agri Pro zijn grotere plunjerpompen van 72 cc toegepast, waardoor het oliedebiet met 14 % toenam tot 160 l per minuut. Snellere hydraulische reacties moeten dit mogelijk maken, zeker wanneer meer dan 1 hydraulische functie tegelijk wordt bediend.

Inspelend op toegenomen vermogen en snelheid, beschikt de nieuwe verreiker over een nieuw hydraulisch dubbelleidingremsysteem en voldoet zo aan de Europese T1b-tractorhomologatie. Luchtremmen voor een aanhangwagen zijn een fabrieksoptie.

JCB stelt dat toegenomen vermogen en snelheid zorgen voor een verhoogde werkcapaciteit.

Tim Decoster

Lees ook in Bedrijfsnieuws

Meer artikelen bekijken