Startpagina Economie

Melkprijzen pieken naar historische hoogtes

De wereldwijde inflatie en aankomende renteverhoging bij de Europese Centrale Bank hebben een zware impact op de markten. De Global Dairy Trade daalt intussen verder met 2,9%. Daarnaast bereiken de melkprijzen historische hoogtes. Raf Beyers van United Expert, omschrijft de evoluties in de zuivelmarkt in de weken 19 en 20.

Leestijd : 5 min

Enkele weken terug kwam het onverwachte bericht in de EU dat het volume van de detailhandelsverkopen in maart onverwacht daalde met 0,4%. Raf Beyers, adviseur bedrijfsontwikkeling en risk management bij United Expert: “Waar de handel op de financiële markten midden mei nog positief begon, zijn ze half de week volledig onderuit gegleden. Oorzaak zijn de 2 winstwaarschuwingen die de 2 Amerikaanse retailgiganten Walmart en Target deze week publiceerden.

Dit bericht van de detailhandel, normaal gekend als een zeer defensieve sector, baart toch wel stevige zorgen. Het is een ‘vinger op de knip’-signaal. De winkelketens worstelen net als heel veel sectoren met de torenhoge inflatie die ze maar mondjesmaat door kunnen en durven rekenen aan hun klanten. Een opvallend voorbeeld van wijzigend consumentengedrag dat Walmart aanhaalde, was dat mensen blijkbaar kleinere verpakkingen melk kopen om te besparen op directe uitgaven.

Intussen halen de haviken bij de Europese Centrale Bank (ECB) het pleit dat niets doen in deze oververhitte omstandigheden niet kan. Blijkens notulen van de aprilvergadering wordt een renteverhoging in juli bijna zeker. De markten houden daar al rekening mee. Discussie zou er nog wel komen of het over 25 dan wel 50 basispunten stijging zou gaan. Spijtig genoeg bevestigde de Global Dairy Trade (GDT) deze week de stevige daling van vorige veiling met 2,9% prijsdaling.”

Historisch hoge melkprijzen

De Amerikaanse melkaanvoer komt over april 1% lager uit dan vorig jaar. “Het is nog wel een stevige melkaanvoer, te weten dat het nog +2,6% is tegenover 2 jaar terug”, aldus Raf Beyers. “Door de oorlog in Oekraïne en alle grondstoffenstress die daar- rond hangt, zijn de krachtvoerprijzen voor Amerikaanse melkveehouders zeker nog verder gestegen. Dat doet hen twijfelen om nog koeien bij te kopen, dan wel om ze eerder af te voeren. Zo is het aantal melkkoeien in de Verenigde Staten (VS) van maart naar april ongeveer gelijk gebleven.”

In Europa (EU 27) wijst de melkaanvoer van maart op een daling van 0,8 %. Zo komt het eerste kwartaal op heel licht mindere melkaanvoer van -0,24%. “Voor de Europese weidemelkers zal de vroege voorjaarsdroogte slecht nieuws zijn om maximaal van de weide te melken”, meent Beyers. “De Europese melkaanvoer, op de seizoenspiek einde april en de maandaanvoerpiek van mei, zal normaal dus ook lager uitvallen. Intussen zien we zowel in Nederland de garantieprijs als in België de standaardprijs van de melk naar een historische +50 euro gaan bij de meeste melkkopers.”

Aan de andere kant van de wereld, in Nieuw-Zeeland, besliste Fonterra om de melkprijsprognose voor het lopende seizoen met 3% te laten dalen naar een nog altijd historisch hoge prijs. “Dit is vooral gedreven door de sinds begin maart blijvend dalende vollemelkpoederprijzen op de GDT-veiling. De CEO van Fonterra verwees naar de coronazorgen in China, de oorlog in Oekraïne en ook naar de recente (voedsel)onrusten in Sri Lanka als bredere oorzaak van deze beslissing.”

Europese boterindex blijft redelijk stabiel

Maart was zowel voor boter als voor de hele Europese zuivelexport een slechte maand. “De globale Europese zuivelexport in maart daalde in melkequivalenten met 12,5%”, legt Raf Beyers uit. “Boter deed het nog een pak slechter, met - 21,3%. Er ging vooral veel minder product naar China. De VS was de stevige exportbestemming voor Europese boter in de eerste 2 maanden van het jaar. Door de terugval in maart met -9% is toch nog maar 0,5% meer boter naar de VS gegaan in het eerste kwartaal. Globaal daalde de Europese boterexport in het eerste kwartaal met 3,2%. Merken we daarvan iets aan de Europese boterindex? Nee is het ant-woord. De Europese boterindex is nu al 7 weken ongeveer stabiel tussen 7.300-7.200 euro/ton. Midden mei was de index 7.270 euro/ton met grote dank aan de Franse boterprijs, die 820 euro/ton hoger is dan de Duitse boterprijs. Het is dan ook deze Duitse prijs die de voorbije week een redelijk stevige daling liet zien van 130 euro/ton naar een prijs onder de psychologische 7-grens, namelijk 6.970 euro/ton. Ook de Nederlandse boterprijs liet een daling zien van 100 euro/ton naar 7.050 euro/ton.”

Op de GDT bleef het melkvet bijna stabiel met 1% daling voor de boter en 0,6% stijging voor het Anhydrous Milk Fat (AMF). GDT-boter blijft wel stevig goedkoper dan Europees product.

Prijsverschil tussen WMP en SMP loopt verder op

De Europese export van poeder was over maart heel zwak te noemen, met 22,7% minder export van mageremelkpoeder (SMP, skimmed milk powder), 12,1% lagere export van vollemelkpoeder ( Whole Milk Powder ,WMP) en ook 20,6% minder kaasweiproducten die Europa hebben verlaten. “Er ging in het eerste kwartaal, waarvan de SMP-export voor de EU 21,3% lager lag, maar liefst 32% minder SMP naar China. Terwijl we van de zwakke Europese exportcijfers aan boterindex voorlopig weinig merken, is dit anders bij SMP, waarvan de index sinds 5 weken met 6% is gedaald naar deze week 4.040 euro/ton. Hopelijk gaan de zuivelgrondstoffen niet te snel de Europese weipoeder achterna, die op 5 weken zelfs 11% verloor. Op de GDT was SMP bijna stabiel met 0,6% daling. Het was echter nog maar eens de belangrijke WMP die het onderspit moest delven en heel de GDT-index naar beneden trok met 4,9% prijsdaling. Daarmee loopt het opvallende prijsverschil tussen WMP en SMP op de GDT al op tot 182 dollar/ton.”

Zuivelgrondstoffen lijken de laatste weken dus wat te plafonneren en iets te dalen om verhandelbaar te kunnen worden. Zo lieten ook de Europese kaasprijzen sinds vorige week een kentering zien. Jonge Gouda, nu 5.115 euro/ton, en vooral mozzarella, nu 5.078 euro/ton, gingen naar beneden. Cheddar lijkt nog beter prijs vast te houden. De Europese kaasexport, normaal een vaste stabiele waarde in de exportcijfers, daalde dan ook in maart met 10,4%. Over heel het eerste kwartaal ging er wel maar 2,4% minder kaas weg uit Europa. Voor kaas en poeder kunnen de komende maanden de exportcijfers belangrijk zijn om de huidig stevige prijzen vast te houden.

Anne Vandenbosch

Lees ook in Economie

Meer artikelen bekijken