Startpagina Bieten

Meerkoppige bieten waargenomen

Het Bieteninstituut (KBIVB) laat weten dat in een groot aantal percelen meerkoppige bieten met een ontwikkeling van meerdere kleine bladeren worden waargenomen.

Leestijd : 1 min

Deze bladontwikkeling is het gevolg van een beschadiging van het apicaal meristeem, dat normaal zorgt voor de bladgroei vanuit het centrum van de biet. Door de beschadiging worden de laterale meristemen geactiveerd, waardoor er meerkoppige bieten worden gevormd. De ontwikkeling van de bieten kan normaal of vertraagd zijn.

Er zijn meerdere oorzaken mogelijk, waaronder schade van klein wild, dat zich voedt aan het hart van de biet, of een steek van een klein insect (week-wants) die het apicaal meristeem vernietigt. Dit fenomeen wordt geobserveerd onafhankelijk van het ras. De aanwezigheid van meerkoppige bieten kan meer uitgesproken zijn naast bomenrijen. Geen enkele tussenkomst moet overwogen worden.

Verder laat het KBIVB weten dat 30% van de velden ondertussen de tweede drempel van 2 ongevleugelde groene bladluizen op 10 planten bereikt heeft. Als je veld de behandelingsdrempel niet heeft bereikt, is het advies om niet te behandelen en om de controle op wekelijkse basis voort te zetten. Het uitvoeren van een behandeling voor de drempel bereikt is, heeft niet veel nut.

KBIVB

Lees ook in Bieten

Meer artikelen bekijken