Startpagina Actueel

Edito: Welbevinden op een kruispunt

Het nieuwe actieplan voor het mentale welbevinden van de landbouwers komt niets te vroeg. Nog nooit deden zoveel mannen en vrouwen een beroep op de diensten van Boeren op een Kruispunt.

Leestijd : 2 min

Het is goed dat steeds meer mensen de weg vinden naar hulpverlening op maat, maar het blijft jammer dat het er zoveel zijn. En voor elke boer(in) die hulp zoekt zijn er nog zoveel die (nog) geen hulp zoeken.

De mentaliteit verandert, maar traag. Problemen worden nog te vaak enkel aan de keukentafel besproken. De boer die dapper voortploegt, hij bestaat blijkbaar nog steeds. Nochtans ligt de periode dat je financiële en/of mentale problemen kan afkopen door nog wat harder te werken ver achter ons.

De lasten op de schouders van de Vlaamse landbouwer zijn vandaag immens. Het klimaat, de financiële onzekerheid, plagen en ziektes, het al dan niet doorgeven van het bedrijf aan de volgende generatie, het ontbreken van een toekomstperspectief voor de sector … Die problemen en uitdagingen bestaan al langer dan vandaag en de boer ondergaat zonder dat hij er zelf veel vat op kan hebben.

Nieuw in het algemene welbevinden van de Vlaamse boer(in) zijn begrippen als voedselzekerheid en de Programmatische Aanpak Stikstof (PAS). Aan de ene kant wordt eindelijk de belangrijke rol erkend van de landbouw in het grotere geopolitieke geheel, wat mooi aansluit op de verhoogde belangstelling voor oorsprong en veiligheid van voedsel in het algemeen. Aan de andere kant is er nog maar eens dat vingerwijzen naar de sector, in een traditie waarin de landbouw als schuldige wordt aangeduid van zowat alle onheil dat de wereld overkomt.

De communicatie over die PAS met termen als ‘piekbelasters’ doet alle inspanningen inzake positieve beeldvorming van de voorbije jaren teniet, nog los van de inhoud en doelstellingen van die PAS. Boeren vandaag publiekelijk aan het kruis nagelen voor locatiekeuzes die zij doorgaans zelf niet gemaakt hebben of die ze gemaakt hebben toen het inzicht inzake milieu nog niet zo ver stond, daar zou een beetje minister op een properdere manier kunnen mee omgaan. De ene Vlaamse minister moet zo het puin ruimen dat een andere Vlaamse minister achterlaat. Het nieuwe actieplan voor het mentale welbevinden van de landbouwers pakt vooral de symptomen aan, maar raakt niet aan de oorzaken.

Filip Van der Linden

Lees ook in Actueel

Impact hagelbuien en uitbreiding bladziektes bij wintertarwe

Granen Het Landbouwcentrum Granen gaf woensdag 24 april een overzicht van de toestand van wintergranen op hun waarnemingspercelen tijdens de eerste helft van deze week. Zo wordt er meer dan enkel bladziekten waargenomen: lokaal werd de impact van enkele hagelbuien duidelijk. Op vlak van ziekteaantasting breidden bladseptoria en bruine roest afgelopen week verder uit en ook gele roest breidde lokaal uit.
Meer artikelen bekijken