Florimond Desprez ontwikkelt klimaatbestendige gewassen

De overeenkomst werd ondertekend door Ambroise Fayolle en François Desprez.
De overeenkomst werd ondertekend door Ambroise Fayolle en François Desprez. - Foto: EIB

Behalve het weerstaan van frequentere en extremere aanvallen van abiotische en biotische stress, zullen deze nieuwe plantenrassen bijdragen aan de agro-ecologische transitie en het tekort aan natuurlijke hulpbronnen moeten verminderen. Dit project moet zorgen voor een grotere weerbaarheid van Europese landbouwsystemen tegen klimaatverandering. Het zal de ecologische voetafdruk van landbouwactiviteiten verkleinen en tegelijk de opbrengsten, de marges en de levensvatbaarheid van landbouwbedrijven garanderen.

Dit is de eerste langetermijnovereenkomst tussen de EIB en Florimond Desprez die is opgezet in het kader van het Europees Fonds voor strategische investeringen (EFSI), de centrale pijler van het investeringsplan voor Europa. Het is niet voor het eerst dat de EIB leningen geeft aan bedrijven voor de ontwikkeling van klimaatbestendige zaaizaden. Vorig jaar kende de EIB een lening van 44 miljoen euro goed voor de Franse zadenspecialist Euralis en in 2020 waren er EIB-leningen van 200 en 170 miljoen euro voor respectievelijk het Duitse KWS Saat en het Franse Limagrain.

België

Florimond Desprez doet onderzoek naar de veredeling van plantenrassen en produceert zaden. Het hoofdkantoor is gevestigd in Cappelle-en-Pévèle in Noord-Frankrijk, een dorpsnaam die de volgers van Parijs-Roubaix misschien zullen herkennen. De onderzoeks- en ontwikkelingscentra van het bedrijf bevinden zich in verschillende Europese landen. Deze lening zal vooral ten goede komen aan de onderzoeksfaciliteiten van de groep in België en Frankrijk. Van de 40 miljoen euro van de Europese lening gaat liefst 17 miljoen euro naar het Belgische onderzoek. Het Franse luik krijgt 16 miljoen euro. Het saldo wordt verdeeld over onderzoeksprojecten in onder meer Nederland en Duitsland. Bovenop de positieve impact op het milieu zal dit project 30 nieuwe voltijdse werkplekken creëren voor hooggekwalificeerde werknemers in onderzoek en ontwikkeling.

"Sinds de oprichting in 1830 heeft ons bedrijf hard gewerkt om variëteiten van planten te ontwikkelen die voldoen aan de behoeften van de landbouw. In het licht van de agro-ecologische transitie, de uitdagingen van de klimaatverandering en het belang van de voedselonafhankelijkheid van Europa moeten we onze onderzoeksinspanningen opvoeren. We zijn verheugd met de steun van de EIB, die ons de middelen geeft om de landbouw in Europa te helpen transformeren", zegt François Desprez, voorzitter van het bedrijf Florimond Desprez.

Concurrentievermogen

"De EIB is verheugd om een heel innovatief Europees familiebedrijf in de sector van het zaaizaad te kunnen ondersteunen, waarvan de activiteit van strategisch belang is om de landbouw van morgen te helpen zich aan te passen aan de gevolgen van de klimaatverandering en onze voedselzekerheid en -onafhankelijkheid te waarborgen. De nieuwe variëteiten van veldgewassen die Florimond Desprez heeft ontwikkeld voor de verschillende schakels in de landbouwketen helpen de Europese Unie haar expertise en concurrentievermogen te behouden op een gebied dat van vitaal belang is voor de toekomst en het succes van haar overgang naar een duurzaam agro-ecologisch model", stelt Ambroise Fayolle, vicevoorzitter van de EIB.

"Deze financieringsovereenkomst tussen de EIB en Florimond Desprez zal een belangrijke impuls geven aan onderzoek en ontwikkeling van zaadvariëteiten die hulpbronnenefficiënter zijn en tegelijkertijd beter bestand zijn tegen de klimaatverandering. Investeringen als deze zullen een nog zorgvuldiger en efficiënter gebruik van onze natuurlijke hulpbronnen mogelijk maken in overeenstemming met de Europese Green Deal, terwijl banen en bedrijven in de Europese landbouwsector worden ondersteund", meent Europees commissaris voor Economie Paolo Gentiloni.

Tarwe en aardappelen

Florimond Desprez is actief in gewassen die bestemd zijn voor menselijke consumptie en die belangrijke, complexe agro-industriële sectoren vertegenwoordigen, waaronder zachte tarwe, suikerbieten en aardappelen. De groep werkt ook met durumtarwe, industriële cichorei en eiwitrijke voedererwten. Het bedrijf is naar eigen zeggen wereldleider in suikerbietenzaden, een toonaangevende Europese producent van strograanzaden en een belangrijke speler op de Europese aardappelplantenmarkt. Het Franse bedrijf is actief in 65 landen, besteedt 15% van zijn omzet aan onderzoek en heeft afgerond 1.200 werknemers op de loonlijst.

EIB/FVDL

Meest recent

Meest recent