Startpagina Bedrijfsnieuws

Rechtbank geeft uittreders Milcobel gelijk

De Rechtbank van Dendermonde heeft dinsdag 7 juni een uitspraak gedaan in de rechtszaak die 15 melkveehouders vorig jaar aanspanden tegen Milcobel. De 15 hadden hun opzeg gegeven tijdens de uittredingsstop die Milcobel had ingeroepen van 5 april tot en met 1 juli 2021. Milcobel nam deze maatregel nadat een groot aantal vertrekkers op korte periode de coöperatie hadden verlaten.

Leestijd : 2 min

In deze rechtszaak eisen deze 15 leveraars ook dat hun scheidingsaandeel (gestorte kapitaalsinbreng) meteen wordt uitbetaald, in plaats van het gespreid te betalen over 5 jaar zoals thans geldt voor al de leden. Deze spreiding werd door de Bijzondere Algemene Vergadering in juni 2021 met overgrote meerderheid goedgekeurd.

Niet in beroep

De rechtbank is van mening dat deze 15 leden tijdens de uittredingsstop toch hun opzeg mochten geven. De rechter stelt dat Milcobel onvoldoende de noodzaak voor de uittredingsstop heeft gemotiveerd. Milcobel zal tegen dit gedeelte van de uitspraak niet in beroep gaan. De leden die wilden vertrekken zijn immers reeds lang geen leveraar meer.

De rechtbank stelde Milcobel in het gelijk wat betreft haar statutaire rechten en bevestigt dat de nieuwe statuten van Milcobel, goedgekeurd in juni 2021, volledig rechtsgeldig zijn.

Wel in beroep

Verder stelt de rechtbank dat - wat de uitbetaling van het scheidingsaandeel betreft - op het moment van hun opzeg het vroegere systeem nog in voege was. De uitbetaling voor deze 15 leden dient bijgevolg te gebeuren conform de oude statuten, met name uitbetaling in het jaar na vertrek en niet gespreid over 5 jaar.

Tegen dit onderdeel van de uitspraak gaat Milcobel in beroep. Dit raakt fundamenteel aan de huidige statuten die door het merendeel van de aandeelhouders werd goedgekeurd en dus gelden voor alle aandeelhouders zonder onderscheid, ook voor diegenen die in opzeg waren op het moment dat het huidige uitbetalingssysteem werd goedgekeurd door de Bijzondere Algemene Vergadering in juni 2021.

Milcobel

Lees ook in Bedrijfsnieuws

Meer artikelen bekijken