Startpagina Mechanisatie

Vooruit wil af van bijmengverplichting agrobrandstoffen aan benzine en diesel

Als het van Vooruit afhangt, komt er een einde aan de verplichting om biobrandstoffen op basis van voedingsgewassen toe te voegen aan benzine of diesel. Volgens Kamerlid Kris Verduyckt, die daarover een wetsvoorstel voorbereidt, zou dat tot 10 cent per liter aan de pomp besparen én is het beter voor het klimaat.

Leestijd : 2 min

Zoals bekend zitten miljoenen ton graan geblokkeerd in Oekraïne als gevolg van de Russische oorlog. Dat heeft tot forse prijsstijgingen geleid. “Het is absurd dat we op dit moment duur graan in onze tank doen terwijl de prijzen de pan uitswingen aan de pomp. Tegelijk zijn er voedseltekorten door de oorlog en stevent de wereld af op een voedselcrisis. We moeten doen wat we kunnen en dat is op dit moment de verplichting gewoon afschaffen”, licht Verduyckt toe.

Meer CO2-uitstoot in plaats van minder

Hij voert daarbij aan dat de verplichte toevoeging van agrobrandstoffen ons volgens een studie van Bond Beter Leefmilieu en Inter-Environnement Wallonie 1 miljard euro per jaar kost. Bovendien gaat de toevoeging volgens het Vooruit-parlementslid gepaard met meer CO2-uitstoot in plaats van minder omdat de volledige levenscyclus van dergelijke brandstoffen vervuilender is. Denk aan het gebruik van soja, palmolie of suikerriet.

Snel uitfaseren en afschaffen

Hij vraagt daarom een snelle uitfasering en afschaffing van de bijmengverplichting van de eerste generatie agrobrandstoffen op basis van voedingsgewassen. “Hierdoor kunnen gewassen als graan en bieten gebruikt worden als voedsel, in plaats van brandstof en daalt de prijs ook aan de pomp”, luidt het. Volgens Verduyckt schafte Tsjechië de verplichting al in maart af.

Belga

Lees ook in Mechanisatie

Thomas More-studenten ruilen 5 dagen hun leslokaal in voor hal 7

Agribex De sector heeft een acute nood aan deskundige werkkrachten die thuis zijn in landbouwmechanisatie. Het beroep wordt daarom extra in de kijker gezet in hal 7 op het thema-eiland Workshop Live tijdens Agribex. Studenten Landbouwmechanisatie van de Thomas More-hogeschool zullen er dagelijks aan de slag zijn.
Meer artikelen bekijken