Startpagina Akkerbouw

Verdere daling van grondwaterstanden in mei

De grondwaterstanden zijn na een gemiddeld drogere meimaand bijna overal gedaald. Dat blijkt uit de meibalans waarover de Vlaamse Milieumaatschappij nu bericht. Op 86  % van de meetplaatsen is het grondwater gedaald.

Leestijd : 2 min

Het grondwater stond in mei in 54  % van de meetplaatsen laag of zeer laag. Dat is vergelijkbaar met de situatie in 2021, maar beter dan in het warme voorjaar van 2020. Toen stond het grondwaterpeil in bijna 2 op de 3 meetplaatsen laag of zeer laag. Vlaams minister van Omgeving Zuhal Demir wijst hierin op het belang van de projecten die binnen de Blue Deal worden uitgevoerd.

Logisch

Op 6  % van de meetplaatsen bleven de freatische grondwaterstanden, dus in de bovenste waterlagen, stabiel, in 8  % werd een stijging opgetekend. Dat in de lente en zomer bij de meeste andere meetplaatsen een daling wordt opgetekend is niet meer dan logisch: dat zijn de droogste maanden, en tegelijk wordt dan het meeste grondwater gebruikt - denk maar aan de gezinnen die hun tuin besproeien of landbouwers die water oppompen. De grondwatersituatie is daarmee op dit moment niet onrustwekkend, maar Katrien Smet, woordvoerster van de Vlaamse Milieumaatschappij (VMM) beklemtoont dat veel afhangt van de neerslag die valt.

Blue Deal

Verder is er de Blue Deal, die Vlaanderen weerbaarder moet maken tegen droogte en waterschaarste. Veel van die projecten zijn nog in uitvoering, waardoor het moeilijk is om nu al een concreet beeld te hebben over de gevolgen van die projecten op de Vlaamse waterhuishouding. Minister Demir verwijst naar de werken in het Schulensbroek. Dat lager gelegen overstromingsgebied maakt deel uit van de Demervallei en heeft een waterbergend vermogen van 11 miljoen m³. Over een lengte van zo'n 6 km voert de Vlaamse Milieumaatschappij werken uit aan waterlopen en grachten, waarvan een derde uitgevoerd is. Dit najaar moet alles klaar zijn. De aanleg van zacht hellende oevers zorgt er voor een geleidelijke overgang tussen land en water, zijgrachten van de waterlopen krijgen een natuurlijke monding en overbodige betonnen structuren zoals kokerbruggen verdwijnen.

Belga

Lees ook in Akkerbouw

Meer artikelen bekijken