Startpagina Actueel

West-Vlaanderen dient 3.194 bezwaarschriften in tegen stikstofakkoord

Meer dan 3.000 landbouwers, bedrijven, organisaties en particulieren hebben bezwaar ingediend tegen het stikstofakkoord van de Vlaamse regering. Dat blijkt uit een rondvraag van de Krant van West-Vlaanderen. Bevoegd minister Zuhal Demir reageert niet verrast. "We zullen elk bezwaarschrift met de nodige ernst bekijken." Zo schrijft de Krant van West-Vlaanderen vrijdag.

Leestijd : 2 min

In geen enkele West-Vlaamse gemeente werden géén bezwaarschriften ingediend tegen het stikstofakkoord. Of het zou in Moorslede moeten zijn, de enige van 64 West-Vlaamse gemeenten die weigerde mee te werken aan de rondvraag van de Krant van West-Vlaanderen. Liefst 3.194 bezwaarschriften kregen de gemeentebesturen binnen. Ieper spant de kroon met 212 stuks. Dat zijn er een pak meer meer dan de 142 bezwaarschriften die de andere 4 grote West-Vlaamse steden Roeselare (50), Brugge (41), Kortrijk (37) en Oostende (14) sámen ontvingen.

In de kustgemeenten en regio Kortrijk ligt het aantal bezwaren dan weer een pak lager. "Logisch", stelt Kuurns burgemeester Francis Benoit (CD&V), waar 7 bezwaarschriften op het gemeentehuis zijn neergelegd. "Wij bevinden ons in een erg verstedelijkt gebied. Kuurne telt bijvoorbeeld slechts 4 pure landbouwbedrijven. Niettemin nemen we hun bezwaren ter harte en zullen we ons hierover buigen."

Het kabinet van bevoegd Vlaams minister van Omgeving Zuhal Demir (N-VA) is niet verrast door het hoge aantal bezwaarschriften vanuit de provincie. "West-Vlaanderen is nu eenmaal dé landbouwprovincie bij uitstek", laat ze via woordvoerder Andy Pieters weten. "We staan ook volledig achter deze massale reactie, want net daarom loopt er een openbaar onderzoek. Nu hebben gemeentebesturen, adviesverlenende instanties en onze buurlanden tot 1 augustus de kans om een advies te formuleren. In september gaat het dossier terug naar de Vlaamse regering, waar het stikstofakkoord verder besproken zal worden." Demir benadrukt dat elk bezwaarschrift met de nodige ernst bekeken zal worden.

Belga

Lees ook in Actueel

Daling Belgische diervoederproductie vlakt af ondanks onzekere tijden

Economie Ondanks een gebrek aan een duidelijk toekomstperspectief in de landbouwsector en moeilijke marktomstandigheden, bleef de daling van de Belgische diervoederproductie in 2023 beperkt tot -3%. Dat meldt de Belgian Feed Association (BFA). De Belgische diervoedersector noteerde ook een beperkte daling van de omzetcijfers tot 6,5 miljard euro. De sector blijft voluit inzetten op verdere verduurzaming.
Meer artikelen bekijken