Startpagina Veeteelt

Nederland keurt vaccin tegen blauwtongvirus goed

De Nedelandse minister van Landbouw Piet Adema heeft met een versnelde procedure een vaccin tegen het blauwtongvirus goedgekeurd voor gebruik. Het vaccin wordt geproduceerd door het Spaanse bedrijf Syva. De verwachting is dat er binnen enkele dagen tot een week 1 miljoen dosissen beschikbaar zijn voor de Nederlandse markt.

Leestijd : 2 min

Dankzij de versnelde beoordeling is het vaccin zo snel beschikbaar voor de Nederlandse markt. De toestemming voor gebruik wordt alleen gegeven zodra er voldoende informatie beschikbaar is over de werkzaamheid, veiligheid en kwaliteit.

De Spaanse producent heeft de effectiviteit van het vaccin getest op een diermodel dat is gefinancierd door het Nederlandse ministerie van Landbouw en ontwikkeld werd door het Wageningen Bioveterinary Research (WBVR).

Beschikbaarheid vaccins

Naar verwachting zijn binnen enkele dagen tot een week 1 miljoen vaccins beschikbaar voor Nederland. Twee weken later volgt er naar verwachting nog een batch van 1 miljoen dosissen met het Spaanse vaccin. De vaccins worden geleverd aan de groothandel waar dierenartsen ze kunnen kopen, die vervolgens een afspraak plannen met de veehouders om te vaccineren.

Het vaccin is voor zowel schapen als runderen beschikbaar. Er zijn zowat 1 miljoen schapen in Nederland waarvoor per schaap 1 vaccin nodig is. Runderen moeten 2 keer worden gevaccineerd, met een tussenperiode van enkele weken voordat ze optimaal beschermd zijn. Dit betekent dat er in Nederland binnen enkele weken voldoende vaccins beschikbaar zijn om alle schapen te vaccineren en een groot deel van de runderen.

De sector in Nederland heeft een strategie opgesteld om de vaccins te verdelen. De hoop is dat de komende periode voldoende gevaccineerd kan worden om grote besmettingen in de zomer te voorkomen. De verwachting is dat er nog meer dosissen geproduceerd zullen worden door het Spaanse bedrijf en dat ook nog ander vaccins op de markt komen.

Duits vaccin teruggeroepen

Het Duitse bedrijf SAN Group Biotech heeft in april het blauwtongvaccin Anivac BTV3 verdeeld in Duitsland, maar dat vaccin wordt teruggeroepen nu blijkt dat dat er bij gevaccineerde dieren toch nog blauwtongvirus werd aangetroffen. Dat meldt Boerderij.nl. Hoewel het Duitse vaccin niet toegestaan was in Nederland, zouden er daar toch dieren mee ingeënt zijn.

Ook besmettingen in ons land

In België werd op 10 oktober 2023 een besmetting vastgesteld met blauwtong. Een schaap in het noorden van de provincie Antwerpen werd besmet met het serotype 3 van het blauwtongvirus, dezelfde variant als in Nederland, vermoedelijk overgedragen door knijten. Sindsdien werden nog enkele bijkomende besmettingen vastgesteld in ons land, aan de grens met Nederland. Ook in Duitsland werd op 13 oktober 2023 een haard van serotype 3 gemeld. Frankrijk blijft nog steeds besmet met serotype 8 en serotype 4. Luxemburg is volgens de meest recente bereichten van het FAVV vrij van blauwtong.

FVDL

Lees ook in Veeteelt

Meer artikelen bekijken