Startpagina Akkerbouw

Hoevepootgoed melden

Telers die zelf hoevepootgoed vermeerderen, dienen dit vóór 31 mei 2017 te melden aan de provinciale controle-eenheid (PCE) van het FAVV.

Leestijd : 2 min

Wat dien je te melden?

- Herkomst van het uitgangsmateriaal (= etiket van het gecertificeerd pootgoed) + hoeveelheid.

- Perceel waarop het pootgoed uitgeplant werd.

- De locatie waar het geoogst hoevepootgoed de komende winter zal bewaard worden.

- De percelen waar het pootgoed volgend seizoen zal uitgeplant worden om consumptie te telen.

Wijzigingen aan deze gegevens kunnen later nog gebeuren, zij het enkel rond de bewaarplaats van het pootgoed en/of de percelen waar het hoevepootgoed volgend jaar zal uitgeplant worden. Dit kan tot uiterlijk 15 februari 2018.

Houd er ook rekening mee dat hoevepootgoed paspoortplichtig kan zijn. Let wel, bij nood aan een plantenpaspoort moet het pootgoed op een perceel vermeerderd worden dat vrij is van aardappelcysteaaltjes (aangetoond via een officiële bodemanalyse).

De aangifte kan gebeuren via het document Aangifte pootgoed FAVV. Uitgebreide info over de regelgeving pootgoed is terug te vinden op de website van FAVV of in de Omzendbrief pootgoed FAVV.

Kwekersrecht uitplant 2017

Telers die dit voorjaar eigen hoevepootgoed uitgeplant hebben om consumptie van te winnen, dienen soms kwekersrecht te betalen aan het handelshuis dat het ras op de markt brengt. Bij eigen vermeerdering (hoevepootgoed) vertaalt dit zich in een "billijke" vergoeding die moet betaald worden aan het kweekbedrijf. De kwekersrechten voor hoevepootgoed worden centraal geïnd door Breeders' Trust dat optreedt in naam van de grootste kweekbedrijven. Op deze verplichting tot het betalen van kwekersrechten bestaan 2 uitzonderingen:

- voor vrije rassen

- voor kleine telers (4 à 5 ha)

Meer informatie alsook het aangifteformulier is terug te vinden op de website www.hoevepootgoed.be. De aangifte moet vóór 1 juni 2017 gebeuren.

Lees ook in Akkerbouw

Doordacht maaibeheer: waar let ik op?

Akkerbouw Er zijn dit jaar grote verschillen in grasstand waar te nemen tussen verschillende percelen. Dat is niet verwonderlijk, gezien de grote verschillen in beheer, waartoe we gedwongen werden door deze zeer natte winter en door de natte voorjaarsperiode.
Meer artikelen bekijken