Startpagina Actueel

Muurschilderingen als ode aan de boeren

Deze zomer brengt #Boerentrots samen met twee kunstenaars een kleurrijke ode aan onze boeren. Via 2 prachtige muurschilderingen in Antwerpen en Gent tonen ze de producten die boeren lokaal telen en de adembenemende landschappen die ze elke dag mee vormgeven.

Leestijd : 2 min

Vlaamse boeren doen meer dan voedsel produceren. Het zijn ook veelzijdige ondernemers die het unieke Vlaamse landschap mee vorm geven. Voor #Boerentrots was het daarom tijd voor een visuele lofzang aan onze Vlaamse boeren en tuinders.

“We kozen voor deze opvallende actie omdat street artists echte experten zijn met een grote passie voor hun werk. Deze ingesteldheid delen ze met onze boeren en tuinders, die met dezelfde gedrevenheid en professionaliteit producten van topkwaliteit telen”, zegt Jef Van Herck van #Boerentrots.

Antwerpen

De muurschildering in Antwerpen toont producten die lokaal, in de provincie Antwerpen, geteeld worden, zoals aardbeien en tomaten maar ook koeien en mais. “Aardbeien en tomaten zijn typische producten uit de regio waar veel Antwerpenaren fier op zijn”, klinkt het bij #Boerentrots.

In Antwerpen sloeg #Boerentrots de handen in elkaar met street artiest Rise One om de muurschildering te creëren. “Het voedsel dat onze boeren telen, ligt aan de basis van mijn ontwerp”, zegt Rise One. “Op de muurschildering vind je verschillende topproducten van Antwerpse bodem. Ook de witte bloemen van de aardappelvelden die momenteel in bloei staan, zie je in mijn ontwerp.” De meterslange muurschildering is te bewonderen in de Uitbreidingsstraat 582, aan de achterkant van De Zomerfabriek, en is zichtbaar vanaf de Binnensingel in Berchem.

De muurschildering van Rise One in Antwerpen.
De muurschildering van Rise One in Antwerpen. - Foto: (c) #Boerentrots

Gent

In Gent koos #Boerentrots voor Kitsune Jolene. Haar ontwerp toont een jonge boerin aan de rand van een koolzaadveld, geflankeerd door een kleurrijke bloemenrand. Boeren zijn niet enkel voedselproducenten, maar ook landschapsbouwers bij uitstek. Ze bewaren de open ruimte die stedelingen en plattelandsbewoners gebruiken om rust te vinden. Steeds meer boeren zaaien bloemenranden zoals in de muurschildering van Kitsune om meer biodiversiteit te creëren. Zo’n bloemenrand trekt nuttige insecten aan die helpen bij de bestuiving van gewassen en die teelten beschermen tegen schadelijke insecten. Natuur en landbouw komen zo in realiteit en op deze muurschildering mooi samen.

Kitsune Jolene is alvast #Boerentrots. “Het was aangenaam om vorm en kleur te geven aan dit project. Ik kom uit een plattelandsfamilie. Dit project ligt mij daarom na aan het hart. Ik zie het ook als een hommage aan mijn grootvader.” De muurschildering bevindt zich in de Aziëstraat in Gent, op een muur van evenementenlocatie De Chinastraat.

#Boerentrots

Lees ook in Actueel

ABS: We hopen op een vlotte goedkeuring

Wetgeving Het Vlaams Strategisch plan is op de valreep goedgekeurd door de Europese Commissie. Hopelijk staat nu niets meer in de weg om in 2023 grotendeels met het nieuwe GLB te beginnen.
Meer artikelen bekijken